12:45 / 13.09.2020.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Bozanić: Nepovjerenje otvara prostor manipulaciji

Ilustracija, foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ilustracija, foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tisuće vjernika grada Zagreba okupilo se u Mariji Bistrici na 289. zavjetnom hodočašću koje ima gotovo tri stoljeća dugu tradiciju.
Tisuće vjernika grada Zagreba okupilo se u Mariji Bistrici na 289. zavjetnom hodočašću koje ima gotovo tri stoljeća dugu tradiciju.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić obratio im se i poručio "da su u ograničenjima pozvani pronalaziti nove mogućnosti, a da nerazboriti pristupi stvaraju nepovjerenje i otvaraju prostor manipulaciji i postizanju interesa, koji su daleko od dobra društva".

Kazao je da su vjernici i prije u Mariji Bistrici molili za Božju milost nakon potresa, u bolestima i raznim pošastima, pritisnuti kušnjama neizvjesnosti i nesloboda te da su svaki put pronašli "ne samo utočište, nego ponajprije mir srca i snagu za životno putovanje". Poručio je kako je čovječanstvo u nejasnim pojavama i nesigurnostima koje proživljava, pozvano o svemu razmišljati darom razuma i vjere.

- U svemu što nam izgleda kao ograničenje, pozvani smo pronalaziti nove mogućnosti i živjeti ta ograničenja kao novi izazov. U prostornim udaljenostima nismo napušteni, nismo sami, a kršćanska ljubav uvijek nalazi načine kako biti blizu i zajedno, istaknuo je Bozanić.

Spomenuo je i da sadašnje izvanjske okolnosti ograničavanja ostavljaju tragove u našoj nutrini i odražavaju se na međuljudskim odnosima.

- Pandemija, baš kao i potres koji smo proživjeli, mogu stvoriti razne strahove, zatvaranja, traženja lažnih sigurnosti, oblikovanja duhovne krutosti i neosjetljivosti. Sve je to ostavilo za sobom rane na našemu biću, na našemu crkvenom i društvenom tijelu. Spominjemo razne nesigurnosti i tjeskobe, ograničavanja tjelesne blizine i zajedništva, sputanost u komunikaciji, zbunjenost nejasnim i nedosljednim tumačenjima tih pojava, rekao je kardinal.

Napomenuo je kako to nedvojbeno za sobom povlači stavove koji stvaraju napetosti u pojedincima i zajednicama i i koji odražavaju nerazborite pristupe.

- Jer se čini da je bez stvarnih oslonaca izgrađenih traženjem i iznošenjem istine sve moguće; da izgleda kako svako odbijanje i prihvaćanje ima svoje opravdanje. Posljedica toga je duboko nepovjerenje, do kojega je nekima očito jako stalo, jer se time otvaraju široki prostori manipulacije i postizanja interesa koji su daleko od dobra čovjeka i društva, upozorio je zagrebački nadbiskup. 
No, gledajući s druge strane,  sva ta iskustva mogu pomoći u prepoznavanju istinskih darova i vrijednosti. 

- Ona bude u nama čežnju za slobodom, pomažu boljem uočavanju darovanosti bližnjih, razotkrivaju nestalnost prolaznoga i osvjetljuju istinu da nijedan zemaljski cilj ne ispunja čovjeka, niti mu pruža zadnji razlog postojanja, traženja, trpljenja i ljubavi, poručio je zagrebački nadbiskup pozvavši vjernike na zajedništvo. Ustvrdio je da je u ovim okolnostima, crkvi potrebno traženje novih oblika građenja crkvene blizine i prisutnosti, jer se i ta zajednica nalazi na kušnji da virtualni svijet zamijeni susrete i zajedništvo.

- Zato želimo razvijati sve što promiče otajstvo života u postojanoj nadi da će i sadašnje kušnje proći, poručio je kardinal  Bozanić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!