13:34 / 25.06.2019.

Autor: HRT

Bozanić održao misu za domovinu

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U propovijedi je, među ostalim, govorio o žrtvama u Domovinskom ratu, ali i Drugom svjetskom ratu.
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je u utorak na hrvatsko zajedništvo, "oslobađanje od nepotrebne radikalizacije hrvatskoga društva" te "neprihvaćanje pustih i nerealnih obećanja".

- Molimo za hrvatsko zajedništvo. Oslobodimo se nepotrebne radikalizacije hrvatskoga društva, nemojmo naivno prihvaćati pusta i nerealna obećanja. Molimo za zajedništvo nasuprot malodušnosti, cijenimo ono što smo postigli i što nam drugi priznaju. Ne obescjenjujmo ono što je naše i čime se trebamo ponositi, rekao je Bozanić, predvodeći svečanu misu za Domovinu u Crkvi sv. Marka na zagrebačkom Gornjem Gradu.

Kao tri poruke koje mogu služiti kao nosivi stupovi hrvatskoga društva i države Bozanić je naveo prepoznavanje svetinja, dobra, bisera koji su nam darovani i povjereni, zlatno pravilo "Ne činite drugima ono što ne želite da drugi čine vama", te izbor puta: širokoga ili uskoga.

Među ostalim, govorio je o žrtvama u Drugom svjetskom ratu, za koje je rekao da "lijevi i desni u njima još nalaze posao". Izrazio je žaljenje što objektivno proučavanje tog razdoblja još nije dovršeno.

- Čini se da nekima, i s desne i s lijeve strane, odgovara to stanje. Tako nalaze posao, pa i zaradu za svoja politiziranja, čak i na račun društvenog budžeta, a time samo unose nepotrebnu radikalizaciju u hrvatsko društvo, kazao je.

Na misi su, uz brojne građane, bili predsjednici države Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković, te prpadnici hrvatske vojske i policije, predstavnici sudbene vlasti, znanstvenih i kulturnih institucija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!