13:28 / 21.04.2019.

Autor: Hina

Bozanić prozvao političare zbog Uljanika

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Istaknuo je kako je uvjeren da svaka odluka koja se donosi u molitvi i predanju Uskrslom može dati pokretačku snagu.
Svečano uskrsno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je u nedjelju zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić. Istaknuo je kako nam je i danas potrebna snaga uskrsne odlučnosti te poželio da sve uvijek prati uskrsna radost. Osvrnuo se i na radnike brodogradilišta u Puli i Rijeci. Rekao je kako radnici mjesecima dolaze na posao, a ne dobivaju nikakvu plaću, i to u dijelovima domovine za koje se kaže da su najrazvijeniji.

- VIDEO: Uskrsne mise diljem Hrvatske

- Vapaji govore o tome da radnici ondje mjesecima dolaze na posao, a ne dobivaju nikakvu plaću i to u dijelovima domovine za koje sa kaže da su najrazvijeniji. Kako je to moguće? Sigurno da o tome znaju ljudi iz politike, kako iz lokalne tako i one najviše. Moguće je da se trebaju rješavati problemi koji su se dugo skrivali pod tepih zbog interesa moćnika, no u takvim igrama i računicama na kraju strada mali čovjek, rekao je Bozanić.  Pozvao je odgovorne da u rješavanju nelakih zadataka ne izgube iz vida malog čovjeka koji nije zaštićen.

U igrama i računicama strada mali čovjek

- Molimo za njih, za odgovornost i hrabrost i da se izvrši operacija gdje je nešto bolesno i da se uvijek ima u vidu malog čovjek koji je često najmanje kriv za naneseno zlo. Molimo za mudrost koja će uvijek imati u vidu dobro Hrvatske i hrvatskog društva, za uskrsnu radost i mudrost za sve obitelji, djecu mlade, naglasio je kardinal Bozanić. 

Bozanić je na misi istaknuo kako je Uskrs za kršćane u središtu vremena, a svaka nedjelja mali Uskrs. "Danas je dan radosti i željeli bismo da nas uskrsna radost uvijek prati. Molimo da uskrsna radost u našim danima bude snažnija od naših strahova i razočaranja koji nas pritišću i muče i uvlače u teškoće, privikavaju nas na tamu tako da sve gledamo negativno", poručio je. Istaknuo je i kako je uvjeren da svaka odluka koja se donosi u molitvi i predanju Uskrslom može dati pokretačku snagu.

Nepravda dovodi do trpljenja mnogih

- Najdjelotvorniji način suočavanja sa zlom, počevši od malih ili većih nepravda kakvih su puni naši odnosi, očituje se u našoj spremnosti da to suočavanje usvojimo tako da to trpljenje postaje i naše trpljenje pa i onda kada nas se izravno ne tiče. Nepravda dovodi do trpljenja mnogih. Ona pokušava razoriti nadu da je moguće živjeti drukčije odnose. Kristov križ kojega smo i mi dio čuva nadu i pouzdanje, rekao je Bozanić te dodao kako nam je u Hrvatskoj nada najpotrebnija u trenucima kada se čini da smo slabi i stavljeni pred snagu koja ne računa s Bogom i izruguje važnost Kristove blizine.Bozanić je pozvao na molitvu za žrtve ratova i razaranja, za mir u svijetu, za bolesne i napuštene, osamljene, bolesne i klonule, pritisnute raznim tjelesnim i duhovnim teškoćama, a posebno za mlade da im se osigura dostojna budućnost, poželjevši svima blagoslovljen Uskrs "da se naši životi preobraze u ostvarenju uskrsne nade".   

Na misi je sudjelovao i apostolski nuncij u Hrvatskoj Giuseppe Pinto. Uz brojne vjernike, na misi su bili i predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i saborski zastupnici.Misu su svojim pjevanjem uveličali Zagrebački katedralni koralisti.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!