17:56 / 12.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Bozanić više nije u komisiji za nadzor Instituta za religijska djela

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kardinal Josip Bozanić izrazio je želju da ne bude član novog sastava, a papa Franjo imenovao je nove članove na mandat od pet godina.
Dosadašnjoj Kardinalskoj komisiji za nadzor Instituta za religijska djela (IOR) završen je redoviti petogodišnji mandat, kardinal Josip Bozanić izrazio je želju da ne bude član novog sastava, a papa Franjo imenovao je nove članove na mandat od pet godina.

-
Dosadašnjoj Kardinalskoj komisiji za nadzor Instituta za religijska djela (IOR) u sastavu: kardinal Santos Abril y Castello, predsjednik Komisije, kardinal Pietro Parolin, državni tajnik, kardinal Christoph Schönborn, nadbiskup metropolit bečki, kardinal Thomas Christopher Collins, nadbiskup metropolit torontski i kardinal Josip Bozanić, nadbiskup metropolit zagrebački, završen je redoviti petogodišnji mandat sredinom prošle godine te im je članstvo u Komisiji produljeno do imenovanja novih članova, izvijestili su iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Dodali su da je "u vidu imenovanja novih članova papa Franjo od dosadašnjih članova tražio prijedloge imena za nove članove". To je, kako su naveli, učinio i kardinal Bozanić, svojim dopisom od 8. svibnja 2019. sa željom da više ne bude član novog sastava.

- S datumom 21. rujna 2020. papa Franjo imenovao je nove članove spomenute Komisije na mandat od pet godina u sastavu: kardinal Santos Abril y Castello, predsjednik Komisije, kardinal Luis Antonio Gokim Tagle, prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda, kardinal Konrad Krajewski, Papin elemozinar, kardinal Christoph Schönborn, nadbiskup metropolit bečki, kardinal Giuseppe Petrocchi, nadbiskup metropolit L'Aquile. To imenovanje objavljeno je javnosti 10. listopada 2020.

Za dosadašnjeg sastava članova Kardinalske komisije papa Franjo je 8. kolovoza 2019. dao novi Statut Institutu za religijska djela (IOR-u), a u samom Institutu učinjeni su brojni pozitivni pomaci, što je istaknuto i u Pismu zahvale dosadašnjim članovima Komisije, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!