09:15 / 05.05.2020.

Autor: S.M.P./IMS/Dnevnik/HRT

Bozanić za HRT: Apeliram da se obiteljima stradalima u potresu prvima pomogne

-

-

Foto: - / -

Uz sućut obitelji djevojčice stradale u potresu uputio je i snažnu poruku o potrebi da se pomogne prije svega obiteljima koje su u potresu ostale bez krova nad glavom.
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u izjavi za HRT rekao je da je teško prognozirati kada će vjernici ponovno moći u katedralu nastradalu u potresu, ali priželjkuje da se 31. svibnja, na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata, misa održi - ako ne u katedrali, onda ispred nje. Prioritet je sigurnost.

Obnova katedrale i iznenadno otkriće

Uz sućut obitelji djevojčice stradale u potresu uputio je i snažnu poruku o potrebi da se pomogne prije svega obiteljima koje su u potresu ostale bez krova nad glavom.

-  Moramo zahvaliti Bogu da je i u potresu koji je pogodio teško Zagreb, ipak zaštitio i ljudske živote. Jedna djevojčica je na neki način kao cvijet koji je otišao prema nebu. Imamo puno suosjećanja s njom i njezinom obitelji, ali Bog je sačuvao živote i moramo sada svi ići dalje. U prvom redu mislim na obitelji koje su ostale bez doma, bez stana. Oni imaju po mom sudu prednost. I tu puno radi naš zagrebački Caritas s hrvatskim Caritasom, apeliram da se njima prvima pomogne, poručuje kardinal u jednoj od rijetkih izjava za medije.

Njegovom jučerašnjem posjetu katedrali prethodio je sastanak glede njezine obnove.

- Pratim stalno sve što se događa, ne samo da pratim nego moram na neki način voditi, davati smjernice. Sigurno da nam je potres bio veliki izazov i suočili smo se s jednim posebnim stanjem. Sada trebamo razmišljati što će biti danas, sutra, preksutra. Katedrala je tu, ona je središnja, ako se može reći, zgrada Grada Zagreba. Ona je na neki način centar Zagreba, ona je simbol Zagreba. Ona predstavlja duh i ljude ove naše hrvatske zemlje, zato je za sve jako važna. Ona je memorija, ona skuplja prošlost, ali ona živi u sadašnjosti, ali ona mora biti otvorena za budućnost. Stoga s ove pozicije moramo vidjeti što nam je zadatak. Trebamo je obnoviti, ali ove je i prilika da se učini jedan novi korak, rekao je za HRT.

Na pitanje kada bi se mogao znati datum, rekao je da je teško biti prorok u ovakvim situacijama - kada svako novo ispitivanje donosi i nova otkrića.

Podsjetimo, nakon što su kipovi premješteni na sigurno, iz katedrale su uklonjeni i teški lusteri. No pravo je iznenađenje stiglo kada su maknuli pod i drvene klupe iza središnjeg oltara. Tu je nađena nadgrobna ploča iz 1510., iz doba renesanse. Jedan  njezin dio već prije je nađen i smješten u muzej. Sada će se oba spojiti. Više o otkriću pročitajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!