14:24 / 09.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Bozanić: Zagrebačka nadbiskupija dokida mjere uvedene zbog pandemije

Kardinal Josip Bozanić

Kardinal Josip Bozanić

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić izvijestio je u subotu nakon odluke Nacionalnog stožera CZ o ukidanju pandemijskih mjera, da se od danas, uoči svetkovine Cvjetnice, dokidaju i odredbe Zagrebačke nadbiskupije koje su se ticale bogoslužja i pastorala, uvedene zbog pandemije.

- Nakon dvije godine života u pandemijskim okolnostima, koje su u sebi sadržavale i ograničenja propisana od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a posljedice kojih su se odražavale i na pastoralno djelovanje Crkve, s radošću najavljujem da se od danas, 9. travnja, upravo uoči svetkovine Cvjetnice, dokidaju odredbe Zagrebačke nadbiskupije koje su se ticale bogoslužja i pastorala, uvedene zbog pandemije, istaknuo je kardinal Bozanić u javnom pismu svećenicima i vjernicima, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Dodaje kako mu je "drago što ćemo ponovno moći živjeti susrete s Gospodinom i međusobno u punini i raznolikosti liturgijskih gesta".

Premda se dokidaju i druge odredbe, kardinal Bozanić izdvaja tri, to jest one koje su, kako ističe, "vjerničkim zajednicama najviše nedostajale: od danas se pričest može primati na oba načina - na ruke i na jezik; u liturgijskim slavljima ponovno se može koristiti gesta pružanja mira; a na ulazu u crkve neka budu posude s blagoslovljenom vodom".

Kardinal Bozanić napominje kako su svjesni da će i ovaj prijelaz zahtijevati razumijevanje, strpljivost i vjerničku odgovornost.

- I kao što smo prolazili kroz kušnje sužavanja načina izvanjskoga očitovanja svoje vjere, čuvajući dobro drugih ljudi, tako i dalje nastojmo gajiti istu osjetljivost, pazeći na svoje bližnje, dodao je.

Kardinal Bozanić zahvalio je svima koji su tijekom protekloga vremena "očitovali zajedništvo Crkve i svjedočili snagu Božjega Duha u teškoćama s kojima smo se susretali.

- Molim Gospodina da to proživljeno iskustvo donese dobre plodove u čvrstoći vjere, sigurnoj nadi i djelotvornoj ljubavi, naglasio je zagrebački nadbiskup u pismu.

HBK: Prestale vrijediti sve epidemiološke mjere o vjerskim okupljanjima

Sve epidemiološke mjere koje su se odnosile na vjerska okupljanja u okolnostima pandemije, prestale su vrijediti u subotu, 9. travnja, priopćio je danas predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nadbiskup Puljić ističe kako je vjernike i žitelje Hrvatske obradovala vijest da se od ove subote ukidaju sve epidemiološke mjere, nakon dvije godine epidemije COVID-19 i brojnih ograničenja koja su tim povodom propisivana.

- Čini se kako su epidemiološke mjere ukinute zbog 'poboljšanja situacije, visokog stupnja kolektivnog imuniteta kao i procjene da je virus dobrim dijelom manje opasan'. Današnjim danom, dakle, prestale su vrijediti sve epidemiološke mjere koje su se odnosile i na vjerska okupljanja, dodaje se u priopćenju, koje je prenio Tiskovni ured HBK.

Mons. Puljić podsjeća da je iza nas vrlo zahtjevno vrijeme koje je, nažalost, mnogima prouzročilo velike boli zbog posljedica bolesti i gubitaka voljenih osoba kao i ograničenja koja su sputavala susrete, napose sa starijima i nemoćnima.

Opravdana je radost ljudi što su mjere dokinute. No, uz još uvijek potrebnu dozu opreza, nadamo se povratku redovite, normalne svakodnevice društvenoga, crkvenoga i vjerničkoga života, dodaje nadbiskup Puljić.

U priopćenju uoči svetkovine Cvjetnice, predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Puljić ističe kako nas "ovih dana, posebice u Svetom Tjednu, liturgija poziva razmatrati otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista. U tom ozračju zazivam Božji blagoslov na sve vjernike i ljude dobre volje, te želim plodonosne dane Velikoga tjedna i blagoslovljen Uskrs", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!