14:30 / 29.12.2019.

Autor: Ana Macan/HRT

Božić u prihvatilištu za beskućnike

-

-

Foto: - / -

Prema podacima Hrvatske mreže za beskućnike, beskućništvo je, nažalost, rastući socijalni problem. Registrirano je približno 2 000 osoba koje nemaju osiguran krov nad glavom.
Toplina doma u ovo blagdansko vrijeme najviše nedostaje beskućnicima. U zagrebačkom prihvatilištu za beskućnike Velika Kosnica Božić je dočekalo njih gotovo stotinu. Božićni poklon - topli obrok i krov nad glavom.

Prvi Božić u prihvatilištu. Marko već pet godina živi kao beskućnik. Našavši se u teškoj životnoj situaciji, izgubio je osjećaj blagdanskog duha.

- Nije baš da mi pada lako, ali eto bolje je provesti Božić tu u nekom ljudskom okruženju nego vani biti na ulici i skitat se po hladnoći - kaže.

Mnogi beskućnici odabiru život na ulici jer dolaskom u prihvatilište gube mjesečnu socijalnu naknadu. Onima koji se odluče za ovaj smještaj osigurani su osnovni životni uvjeti. A pomoć dobrih ljudi posebno se osjeti ovih dana.

- Ukrašavamo svi zajedno, jelovnik je nešto bogatiji, pokušavamo s nekakvim božićnim duhom i pjesmicama, u nekavom pozitivnom stilu - otkriva socijalna radnica Danijela Vidić.

Iz zagrebačkog Crvenog križa poručuju da u prihvatilištu još ima slobodnih mjesta.

- Svaki korisnik kod nas ima tri obroka, psihosocijalnu podršku, socijalni rad i radionice za uključivanje na tržište rada, dakle svu onu potporu koja je potrebna kako bi se osoba pokušala integrirati u normalan životni tijek - poručuje Petar Penava, ravnatelj Crvenog križa Grada Zagreba.

Ipak život na ulici Marku nije uništio vjeru u bolje sutra. Radi tri mjeseca, ima, kaže, neke sitne dugove, namjerava to riješiti i ne namjerava se tu dugo zadržavati.

Prema podacima Hrvatske mreže za beskućnike, beskućništvo je nažalost rastući socijalni problem. Registrirano je približno 2 000 osoba koje nemaju osiguran krov nad glavom. Marko je jedan od sretnika čija životna priča kreće u dobrom smjeru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!