Božićno darivanje Zagrepčana koji su ostali bez svojih domova

17:03 / 23.12.2021.

Autor: Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Podjela poklon bonova

Podjela poklon bonova

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Djelatnici Crvenog križa posjetili su korisnike hostela Arena koji su u potresu ostali bez doma i koji 21 mjesec od potresa čekaju rješavanje svog stambenog problema. Podijelili su im poklon-bonove.   

Dio Zagrepčana čiji su domovi oštećeni u potresu i ovaj će Božić dočekati u hostelu Arena. Obnova njihovih domova, nakon lanjskih potresa, još nije ni počela, a malu utjehu danas im je donio gradski Crveni križ u obliku bonova.

U suradnji s trgovačkim centrima, za sva 192 korisnika hostela osigurani su bonovi u apoenima od 400 kuna te, dodatno, za djecu do 18 godina bonovi od 200 kuna.

Na božićnom darivanju naših sugrađana bile su i izaslanice gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića - pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić i voditeljica Službe za upravljanje ljudskim resursima u Upravi Zagrebačkog holdinga Željka Šurbek Deduš.

- Darivali smo djecu do 18 godina, koja su dobila poklon-bon od trgovačkog centra. Nadamo se da će si priuštiti nešto lijepo u ovo predbožićno vrijeme, a svi zajedno se nadamo da će se u narednoj godini useliti u svoje domove, rekao je Petar Penava, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Vrijednost donacije je oko 80 tisuća kuna, odnosno donirani su kuponi od 400 kuna za odrasle i 200 za djecu. Nakon što ih je nevolja okupila na jednome mjestu, gotovo svi stanari prihvatilišta čekaju dan kada će se vratiti u svoje domove.

- Crvena naljepnica. Stoji to sve, čeka se kad će se urušiti, kaže Kata Vrebac, korisnica prihvatilišta.

- Želim svojoj kući, u svoj stan i svoj mir. S ovoliko godina želim još dva-tri dana proživjeti kao čovjek, rekao je Josip Pivišček, korisnik prihvatilišta.

U međuvremenu, proveden je natječaj za dodjelu gradskih stanova osobama kojima su domovi uništeni u potresu. Od 200-tinjak ljudi koji su u hostelu, prijavilo ih se 56. Na formiranu listu stiglo je šest prigovora, koji se rješavaju.

- 29 obitelji je zadovoljilo uvjete natječaja i prema toj listi će se krenuti s dodjelom gradskih stanova, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika.

- Točni detalji samog natječaja, kao i informacije gdje će zainteresirani biti smješteni - znat će se sutra, najavio je zamjenik gradonačelnika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!