Božinović: U sigurnost se mora ulagati

07.06.2023.

Zadnja izmjena 15:17

Autor: HRT/B.B.B.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović

Foto: HTV/IMS / HRT

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, sudjelovao je na programu primopredaje vozila s policijskim obilježjima za potrebe rada prometne policije. Radi se o vozilima koja su nabavljena putem sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Govorio je i o Zakonu o izbornim jedinicama i međunarodnoj suradnji.

Davor Božinović sudjelovao je na programu primopredaje vozila. Ustvrdio je kako postoji potreba za transparentnošću te da se u hrvatskog policajca mora ulagati.

- Od prvog dana znate da sve ono što nabavljamo, želimo predstaviti vrlo transparentno hrvatskoj javnosti. Što se tiče današnje primopredaje, radi se o 35 vozila.

- Nama je potpuno jasno od prvog dana, da policajac koji je opremljen najboljom opremom ima snažniji osjećaj sigurnosti i samopouzdanja u obavljanju svoga posla, rekao je ministar.

- Želimo proučiti da se u sigurnost mora ulagati. Ovo je prilika da hrvatskoj javnosti, jasno prezentiramo prednosti ovih vozila, nastavio je.

Ministar je također iznio nekoliko statističkih podataka o prošloj godini. Pohvalio se i pozitivnim trendovima kada je u pitanju sigurnost.

- Prema godišnjem izvješću, prošle godine smo evidentirali 37 milijuna stranih vozila. Velik je pritisak kada govorimo o prometu na svim prometnicama. Istovremeno smo ostvarili bolje sigurnosne rezultate, dodao je.

- Iako smo imali 33% veći broj vozila s inozemnim tablicama u Hrvatskoj, po svim segmentima su hrvatske prometnice bile sigurnije. Ove godine nastavljamo s tim trendom. U odnosu na isto razdoblje prošle godine imamo manje poginulih. Hrvatska je specifična urpavo zbog količine prometa. Nakon ulaska u šengenski prostor to će se i povećati, zaključio je.

U 2022. na prometnicama 12 posto manje teških nesreća


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je prošle godine na hrvatskim prometnicama bilo manje teških prometnih nesreća za oko 12 posto te da se ove godine nastavlja taj trend.

- Hrvatska je specifična zemlja zbog količine prometa i svog tranzitnog položaja, a nakon ulaska u Schengen, to će se povećati i zbog toga je ulaganje u sigurnost prometa na cestama itekako bitno, rekao je Božinović.

- Postavljamo jedan standard ureda koji će biti na licu mjesta i na taj će se način smanjiti i gužve koje nastaju zbog prometnih nesreća, a osigurat će se brža protočnost na našim prometnicama, rekao je Božinović, prilikom primopredaje 34 kombi vozila za očevide prometnih nesreća i jednog specijaliziranog kombija za prijevoz osoba i motocikala vrijednih 2,3 milijuna eura.

Navedena vozila, 30 volkswagen caravelle i četiri mercedes vito, koristit će prometni policajci u policijskim upravama, dok će se jedno kombi vozilo mercedes sprinter koristiti na Policijskoj akademiji.

Načelnik sektora prometne tehnike Zrinko Topić precizirao je da su vozila opremljena svjetlosno-zvučnom signalizacijom, dodatnim radnim reflektorom za rad u noćnim uvjetima, dok je interijer vozila opremljen za obavljanje administrativnih poslova prilikom obavljanja očevida i spremnikom za očevidnu opremu.

Izborne jedinice, međunarodna suradnja


Ministar se dotaknuo i Zakona o izbornim jedinicama i činjenice da je broj registriranih glasača prevelik.

- Čak i kada uzmemo popis stanovništva, izborne jedinice bi ušle u marginu od 5%. Korekcije su napravljene kako bi se ispunio zahtjev od venecijanske komisije, kazao je.

- Što se tiče popisa birača, on se radi na temelju evidencije prebivališta. To je pravo i obaveza svakog hrvatskog građanina. Taj posao se ne bi trebao raditi kroz hajke i kampanje. To bi pretpostavljalo da policija ulazi po stanovima što je s aspekta policije u demokratskoj državi nešto neprimjereno, podsjetio je.

Rekao je da policija može reagirati na pojedinačne slučajeve, ali da neće provoditi hajku.

- Policija vodi evidenciju i ukoliko ima određenu dojavu, može izaći na teren, ali policija ne bi trebala provoditi hajku.

Ministar se dotaknuo i drugih sigurnosnih izazova, poput trgovine drogom. Istaknuo je suradnju s agencijama iz Europe i svijeta.

- Ja ću vam reći da su sigurnosni izazovi prekogranični. Recept za uspjeh je međunarodna suradnja. Ostvarili smo je s vrhom Europola, nedavno sam razgovarao i s ravnateljicom DEA-e. Te veze su nikad jače, povjerenje je nikad bolje. Hrvatski državljani su lišeni potrebe da imaju vize za SAD. Samo još 2 članice EU imaju status koji uživa takvo povjerenje SAD-a, podsjetio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!