09:53 / 06.07.2021.

Autor: M.M./HRT

Božinović: Cijepljenje je izlaz, to nije politička odluka, nego znanstveno utemeljeno

Ministar Davor Božinović

Ministar Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Na Policijskoj akademiji potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovao je na primopredaji osam mobilnih termovizijskih kamera s terenskim vozilima za nadzor državne granice. 

Komentiravši mjere vezano uz koronakrizu, koje se posljednjih dana spominju u medijima, rekao je da je cijepljenje jedini izlaz iz ove situacije.

- Nema drugog kvalitetnog izlaza i to nije politička odluka, nego znanstveno utemeljeno, rekao je ministar Božinović, dodavši kako su u planu razgovori s predstavnicima poslodavaca i sindikata.


- Sve ovo što pričamo posljedica je toga da još postoji znatan broj ljudi, ne samo u RH, koji misle da se iz ovoga možemo izvući na neki drugi način, što, nažalost, nije moguće. Sve dok ne stvorimo kolektivni imuni štit prema virusu, on dobiva prostor za nove mutacije i zato trenutno imamo posla s delta-sojem koji se širi 60 posto brže u odnosu na prijašnje varijante. On već dominira cijelom Europom, istaknuo je. - Jedini odgovor je masovno cijepljenje. Što više ljudi se cijepi, može se smanjiti prostor u kojem virus dodatno mutira jer sve te nove varijante čine ga otpornijim ili ga ubrzavaju, dodao je.

Istaknuo je i kako se cijepiti treba sada kako bi se spremno dočekala jesen.

- Ako se cijepite u 9. ili 10. mjesecu, trebat ćete pričekati zimu da steknete imunitet i to je ozbiljan i veći rizik. Mi smo s razine Vlade osigurali dovoljno cjepiva za sve građane. To je jedini način kako ćemo se vratiti normalnom životu i kako ćemo se riješiti svih restrikcija. Cjepivo je spasilo čovječanstvo u više navrata kroz povijest i ono je spas u ovoj situaciji, naglasio je Božinović.

Na pitanje kada će osobe koje su zarazu koronavirusom potvrdile antigenskim, a ne PCR testiranjem, moći dobiti COVID digitalnu potvrdu, Božinović je odgovorio da bi se to trebalo riješiti.

- To je pitanje za HZJZ i smatram da se ono treba riješiti upravo kako ste vi u svom pitanju postavili, kazao je.

Dodao je da bi se osoba koja je bila pozitivna na antigenskom testu trebala tretirati kao i osoba koja je bila pozitivna na PCR testu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!