"Ovo je potvrda koliko nam je Pelješki most bio nužan"

29.07.2022.

09:09

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Broj putnika na GP Klek manji za 42 posto

Broj putnika na GP Klek manji za 42 posto

Foto: @DavorBozinovic / Twitter

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako je dva dana nakon otvaranja Pelješkog mosta za promet, u jeku turističke sezone, broj putnika na graničnom prijelazu Klek manji za 42 posto u odnosu na prošli tjedan.

- To je potvrda koliko nam je izgradnja mosta bila nužna, ne samo za naše ljude, već i strane turiste u Hrvatskoj, napisao je Božinović na Twitteru.

Voditelj Odjela za promet Hrvatskih cesta Slaviša Babić u srijedu je rekao kako će za most ovaj i sljedeći tjedan biti udarni.

Pelješki most, jedan od najvećih projekata u EU-u i najveći u Hrvatskoj koji je financiran sredstvima Europske unije, svečano je otvoren u utorak navečer, a redovan promet u oba smjera preko mosta koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom države krenuo je u ponoć. Most prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara. Gospodarski je iznimno značajan za cijelu državu, ponajprije Dubrovačko-neretvansku županiju, a njegovim otvaranjem dokinut je teritorijalni diskontinuitet nastao prije više od 300 godina kada je tadašnja Dubrovačka republika prepustila dio obale Otomanskom carstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!