20:51 / 16.09.2020.

Autor: I.D./Dnevnik/IMS/HRT/HINA

Božinović: Celjak je bio organizator obrane na prvoj crti obrane

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Taj je čovjek činio sve kako bi se izbjeglo krvoproliće. Tek ga je snajperski hitac zaustavio u namjeri da se zaustave patnje i da pobijedi pravda."
U Šašinoj Gredi i Topolovcu kod Siska - obilježena je 29. godišnjica pogibije operativnog zapovjednika 57. samostalnog bataljuna - brigadira Marijana Celjaka.

Ondje su bili članovi obitelji, izaslanstva braniteljskih udruga te potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović. Brigadir Celjak ubijen je nakon pregovora o predaji vojno-raketne baze Šašina Greda.

- Kad smo ga prvi puta pitali kad smo krenuli na vojarne - zašto pregovori, zašto ne ući unutra - onda je, nakon toga smo jednom razgovarali, rekao je kaže, štitio sam naše živote, nas koji smo trebali napasti vojarnu, ali kaže štitio sam i živote vojske koja je bila mlada vojska u vojarnama, rekao je Marin Jakopović, prijatelj i suborac Marijana Celjaka.

- Čovjek koji je bio istinski i iskonski lider, koji je poveo i organizaciju dragovoljačke postrojbe, prve u Hrvatskoj, ali koji je i cijelo vrijeme nastupao s razumom, s jednim humanim opredjeljenjem, a onda kad je trebao, kad nije bilo druge bio je pravi ratni vođa, izjavio je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Marijan Celjak je jedan od prvih organizatora obrane na sisačkom području. Kao pacifist, nastojao je da se svi sporovi s neprijateljem rješavaju pregovorima pa je vodio pregovore o mirnoj predaji sisačke Barutane, prve vojarne koju su preuzeli hrvatski branitelji, zatim predaje Raketne baze u Žažini i Radarske baze u Šašinoj Gredi.

Nažalost, u tim nastojanjima prekinuo ga je 16. rujna 1991. neprijateljski hitac iz snajpera nadomak Radarske baze. Postrojba kojom je zapovijedao poslije je dobila njegovo ime.

Uz spomen-obilježje vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji Marijana Celjaka, državno izaslanstvo koje je vodio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik Hrvatskoga sabora Krunoslav Katičić, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Tatjana Pogačić, izaslanik hrvatskoga predsjednika Zorana Milanovića i MORH-a brigadir Predrag Krapljan te izaslanstva Sisačko-moslavačke županije, gradova Siska i Petrinje i predstavnici mnogih braniteljskih udruga.

- Taj je čovjek činio sve kako bi se izbjeglo krvoproliće. Tek ga je snajperski hitac zaustavio u namjeri da se zaustave patnje i da pobijedi pravda. Bio je organizator obrane na liniji od Komareva do Sunje, što je bila prva crta obrane ne samo sisačko-moslavačkog kraja, već je to bila i prva crta obrane Zagreba, što treba ponavljati mladim generacijama. Možemo samo pretpostavljati što bi bilo da hrabri dragovoljci sisačkoga kraja i ovog dijela Hrvatske nisu uspjeli zaustaviti neprijatelja. Sve događaje iz Domovinskog rata treba obilježavati i staviti ih u pravi kontekst, rekao je ministar Božinović.

- Da nije bilo ljudi poput Celjaka, ne bi bilo ni ovakve Hrvatske. Iz vremena Domovinskog rata moramo povući poruke i za našu budućnost, rekao je Predrag Krapljan.

Počast Celjaku iskazali su Krunoslav Katičić, Ivo Žinić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja je podsjetila kako najviše gradsko priznanje hrvatskim braniteljima nosi ime Plaketa Marijana Celjaka.

U Topolovcu su zapaljene svijeće uz spomen-obilježje poginulim braniteljima, a u župnoj crkvi u susjednome Budaševu služena je misa za Marijana Celjaka i druge hrvatske poginule branitelje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!