12:05 / 24.09.2019.

Autor: Hina

Božinović: Danas rasprava o zahtjevima HVIDR-e vezanim za Pupovca

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Krstičević poručio je kako živimo u demokratskom društvu te da svatko treba i može iskazati svoje stavove, a smatra da je ključ u traženju rješenja za bolju budućnost svih nas.
Ministri unutarnjih poslova i obrane Davor Božinović i Damir Krstičević u utorak su poručili kako će već danas raspravljati o reakciji HVIDR-e na intervju Milorada Pupovca i njihovim zahtjevima da državne institucije istraže djelovanje čelnika SDSS-a.

- To su stvari o kojima ćemo danas razgovarati, nema nikakvih tabu tema, a sva pitanja se mogu u jednom racionalnom dijalogu objasniti, i mislim da je tu pozicija i Vlade i vladajuće stranke vrlo jasna, poručio je ministar Božinović prije početka sjednice Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.
HVIDRA ponovno zatražila istragu Pupovčeva djelovanja
Glavni odbor HVIDR-e u ponedjeljak je ponovno pozvao državne institucije da istraže djelovanje Pupovca, jer smatraju da kontinuirano krši zakone, Ustav i Deklaraciju o Domovinskom ratu, nazvavši ga deklariranim mrziteljem Hrvatske.
Božinović je izrazio uvjerenje da problem neće eskalirati.

Ministar Krstičević poručio je kako živimo u demokratskom društvu te da svatko treba i može iskazati svoje stavove, a smatra da je ključ u traženju rješenja za bolju budućnost svih nas.

- Ja ću uvijek izabrati hrvatske branitelje, to su moji prijatelji, što se tiče tih aktivnosti ključno je razgovarati, poštujem uvijek druge, ali tražim i da se poštuje hrvatski narod, poručio je Krstičević.

U sustavu domovinske sigurnosti postignut ogroman napredak

Istaknuo je i da je u sustavu domovinske sigurnosti postignut ogroman napredak, ali da ga je potrebno i dalje razvijati te raditi na otklanjanju slabosti i nedostataka. 

- Jedino kroz sustav domovinske sigurnosti možemo se nositi sa svim ugrozama i rizicima kako suvremenog društva, tako i hrvatskog društva, poručio je ministar obrane Krstičević i pozvao sve u sustavu da nastave rješavati nedostatke i slabosti u sustavu u cilju bolje koordinacije i djelovanja sustava.

Božinović se na sjednici  osvrnuo na migracije istaknuvši kako na granici ima izazova, ali  i da je granica sigurna.

- Pored zaštite najduže vanjske granice EU-a i borbe protiv pokušaja nezakonitih prelazaka granice i krijumčarskih mreža koje su u značajnom porastu, Hrvatska ima ključnu ulogu i onemogućavanju sekundarnih kretanja tražitelja međunarodne zaštite koja su dovela u pitanje opstojnost europskoga sustava azila i rezultirala uvođenjem kontrola na unutarnjim granicama Schengena, kazao je Božinović. Prezentirajući nezakonite migracije pomoćnik načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić kazao je da najveći pritisak nezakonitih migracija dolazi iz dva smjera,  preko Srbije i Bosne i Hercegovine, a da je  povećan pritisak i na granici sa Sjevernom Makedonijom.

- Najveći pritisak je na područjima Policijske uprave karlovačke, potom sisačko-moslavačke i ličko-senjske, izjavio je Toić Sintić dodavši da su u osam mjeseci ove godine pokušaji nezakonitih prelazaka granica Hrvatske više čak 211 posto  nego u istom razdoblju 2018. godine. 

- Puno je izazova pred nama, potrebno je jačati kapacitete, interoperabilnost, kao i razmjenu informacija svih sastavnica domovinske sigurnosti obzirom da će pritisak na državne granice biti sve veći, poručio je Glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tema sjednice bila je i ovogodišnja protupožarna sezona pri čemu je zaključeno kako je bila bila dobro pripremljena , organizirana i koordinirana što je doprinijelo uspješnom izvršavanju zadaća svih sudionika u gašenju požara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!