Božinović: Digitalne potvrde početkom lipnja

13.05.2021.

14:09

Autor: Hina/HRT/M.N.

Božinović na sjednici Vlade

Božinović na sjednici Vlade

Foto: HTV/ / HRT

Potpredsjednik Vade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je na sjednici Vlade kako je Hrvatska prva članica Europske unije koja je uspješno obavila pilot testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda, tzv. COVID putovnica.


"Agencija za komercijalnu djelatnost koja je zadužena za izradu tehničkog rješenja uspješno je obavila testiranje sa središnjim digitalnim pristupnikom te je potvrđeno da su sve ključne komponente hrvatskog sustava funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda koje je najavljeno za početak lipnja", rekao je Božinović.


"Sustav uspješno generira QR kodove za sve tri vrste potvrda - o cijepljenju, testiranju i preboljenju te razmjenu javnih ključeva s drugim zemljama članicama preko EU pristupnika", rekao je.


Napravljena je i aplikacija za verifikaciju potvrda drugih država, a tehnička funkcionalnost sustava postignuta je, naglasio je, tri dana prije predviđenog roka.


Radna skupina Vlade definirat će poslovna pravila za izdavanje potvrda građanima, uskladiti vizualni identitet potvrda sa zahtjevima EU, pripremiti komunikacijske i informativne materijale te ostale tehničke stvari oko primjene potvrda.


Odluke prema zahtjevima županija


Božinović je rekao kako je Nacionalni stožer civilne zaštite od zadnje sjednice Vlade donio četiri odluke na prijedlog županijskih stožera. Zbog poboljšanja epidemiološke situacije na području Šibensko-kninske županije pojedine mjere su ublažene, za Istarsku županiju primjena postojećih mjera produžena je do 17. svibnja, za Zagrebačku županiju od 23. svibnja a za Osječko-baranjsku do 31. svibnja.


Inspektori su ukupno proveli 18.625 nadzora a utvrđeno je i 171 kršenje mjera samoizolacije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!