Božinović o premlaćivanju migranata: Nužno je pričekati rezultate izvida

11.10.2021.

13:37

Autor: V.G./HRT

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

 Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak, komentirajući snimku nasilja nad migrantima, kako nema novih informacija tom slučaju te da je nužno pričekati rezultate izvida.


- Pričekat ćemo što će pokazati rezultati izvida. Čuli ste ono što je priopćio glavni ravnatelj policije neki dan, na tome će se bazirati sve ono što će se kasnije u za to predviđenim postupcima rješavati, odnosno odluke koje će se donositi, rekao je.

- Što se tiče zapovijedi sustava, i to je jasno iskomunicirano, zapovijed je da se štiti državna granica u skladu sa zakonom. Ne može biti zapovijed koja nije u skladu sa zakonom. Čim dobijem izvješće od Ravnateljstva policije, uputit ću ga premijeru iako smo mi već o svemu razgovarali, rekao je Božinović i dodao:

- Policijski službenici, pogotovo oni angažirani na granici, imaju jedan od najtežih poslova. I kad pada kiša, oni su na granici i sprečavaju ilegalne protupropisne ulaske na teren RH, na područje EU-a, u skladu sa zakonom. Bilo je slučajeva da je policija sama otkrivala prekoračenja ovlasti. Protiv osam službenika se od ranije vode disciplinski postupci, oko 22 slučaja su dokumentirana i predana DORH-u. Kad netko napravi propust, postoje službe i kontrola koja u svakom slučaju provodi izvide i predlaže ili donosi rješenja o sankcijama.

Anonimne prijave

Govoreći o slučajevima anonimnih prijava, primjerice anonimnom pismu policajca koji je prije dvije godine ustvrdio da postoji zapovijed o nasilnom odvraćanju, ministar je dodao:

- Uvijek se istraži sve što se prijavi, u svakom takvom slučaju nadležne službe reagiraju. U ova 22 slučaja DORH je, koliko je meni poznato, odbacio 13 slučajeva jer nije bilo dovoljno dokaza za takvo djelo. Ovo je bila prijava za konkretan slučaj i konkretan datum, to je često ranije nedostajalo. Reakcija je bila promptna, izvidi traju, to je sve što mogu reći, poručio je Božinović.

COVID potvrde

Komentirajući razliku između COVID potvrde i potvrde o preboljenju, Božinović je razjasnio da se posljednja može iskoristiti za ulazak u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi jer su to slučajevi koje su liječnici procijenili kao suspektne ili pozitivne i odredili da oni trebaju u izolaciju.

- Njih se tretira kao da su oboljeli od COVID-a i oni imaju godinu dana od dijagnoze, ali u zdravstvenom i socijalnom sustavu to ne možemo aplicirati na EU digitalne COVID potvrde jer je EU taj koji određuje kriterije po kojima se izdaju te potvrde, objasnio je.

Božinović je potvrdio da ne planiraju strože mjere:

-  Ovo što je nedavno doneseno, prije svega je motivirano zaštitom najugroženijih. Ne vidimo potrebu u ovom trenutku da se donose oštrije mjere. Sve statistike jasno pokazuju da cijepljeni najmanje završavaju u bolnicama, posebno s težim kliničkim slikama. Cijepiti se znači prije svega zaštititi sebe, a time štitimo i druge.

Božinović je komentirao slučaj konzumacije kokaina u Hrvatskoj vojsci. 

- Vidio sam tu vijest, ne mogu to komentirati. Činjenica je da kokain dolazi široko u populaciji i to je nešto što nas treba zabrinuti, rekao je.

- Policijski službenici su izuzetno aktivni kad je u pitanju borba protiv krijumčarenja droga. Tržište kokaina je nešto što se prilično širi. Imat ćemo ovih dana sastanak. 2020. bilo je zaplijenjeno 60 kg kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine znate da su bile velike akcije i zaplijenjeno je više od 667 kg kokaina u 289 pojedinačnih zapljena. Vidimo da se ilegalno tržište širi i zbog toga su naši napori pojačani, ali su i rezultati bolji nego ikada, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!