12:37 / 14.09.2018.

Autor: HRT

Božinović: Djeca i roditelji u Vukomercu sigurni

-

-

Foto: - / -

Policija je u stalnom kontaktu s roditeljima i vodstvom škole te se dogovaraju određene aktivnosti usmjerene na vraćanje osjećaja sigurnosti, navodi ministar Božinović.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da su svi građani, djeca i roditelji u Vukomercu sigurni, a policija je u stalnom kontaktu s roditeljima i vodstvom škole te se dogovaraju određene aktivnosti usmjerene na vraćanje osjećaja sigurnosti.

Za njih i općenitu percepciju sigurnosti važno je da je policija ondje nazočna, uniformirana i u civilu, a počinitelji će odgovarati kad im se dokaže krivnja, istaknuo je Božinović u izjavi novinarima u Ministarstvu unutarnjih poslova. Ustvrdio je kako je policija istu večer reagirala promptno i vrlo profesionalno, bile su uključene razne policijske postrojbe, sve do interventne i specijalne policije, i vrlo brzo privele osumnjičene osobe i prepratile ih pritvorskom nadzorniku.

Na novinarski upit o činjenici da je na jednoj adresi u Vukomercu prijavljena čak 91 osoba, Božinović je rekao kako je to nešto što treba provjeriti i da nije upoznat s tim podatkom.

Odgovarajući na pitanje je li bilo moguće prevenirati taj slučaj s obzirom na to da je ondje i prije bilo izgreda, Božinović je rekao kako policija pokriva Hrvatsku u mjeri i broju policajaca koje ima. Smatramo da je taj  broj optimalan, iako se negdje može i povećati u skladu s internim procjenama.

Neki od počinitelja policiji su već poznati, s njima su već vođeni obavijesni razgovori, no činjenica je da policija ne može tek tako ulaziti u obiteljske kuće jer je potrebno odobrenje pravosudnih tijela.

Vjerojatno se u tom trenutku nije vidjela potreba za takvim postupanjem, ocijenio je ministar. Važno je da nitko nije ranjen, a incidenti toga tipa se, nažalost, mogu dogoditi, dodao je. 

Podsjetio je kako se u svijetu oružani incidenti događaju manje više svuda, a hrvatska je prednost da su naše institucije učinkovite i u preventivnom i u represivnom dijelu.

Ulagat ćemo maksimalne napore da se svi dijelovi društva i Hrvatske uključe u podizanju svijesti i stvaranju sigurnosne kulture, poručio je.

Nešto smo naučili i iz ovog incidenta i naši zaključci će se primijeniti kao mogućnost unapređenja u radu policije. Policija prednjači u preventivnim akcijama u svim linijama policijskog rada i to će činiti i dalje i jamčiti sigurnost, naglasio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!