13:10 / 10.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Božinović: Drugačiji blagdani, nema ublažavanja mjera

-

-

Foto: - / -

Ministar je rekaoo i kako ovogodišnji Božić i Nova godina neće biti na tragu Božića i Nove godine od prošlih godina.
Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar Davor Božinović ocijenio je u četvrtak da ublažavanje epidemioloških mjera za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane ovisi o trendovima smanjenja broja zaraženih.

- Ublažavanje mjera može biti povezno s jasnim trendovima smanjenja broja novozaraženih, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

➡️ Sve o koronavirusu 

Istaknuo je da mi u ovome trenutku nismo u toj situaciji, nama brojevi i dalje lagano rastu, pa ovogodišnji Božić i Nova godina neće biti na tragu Božića i Nove godine od prošlih godina.Odgovarajući na pitanje razmišlja li se o pribrojavanju antigenskih testiranja ukupnim brojkama, Božinović je podsjetio da je započela distribucija antigenskih testova po svim županijama i da će se po planu antigenski testirati korisnici i zaposlenici ustanova za socijalnu skrb, prije svega domovi za starije i nemoćne. Dodao je kako je u Varaždinu krenulo testiranje po poduzećima, osobito u onima s većim brojem zaposlenika.

- To su projektna testiranja koja zapravo trebaju dati sliku o razini zaraze u pojedinim sredinama, pogotovo tamo gdje je vitalno važno, kada govorimo o starijim ljudima ili kada govorimo o gospodarstvu'', precizirao je.

Osvrnuo se i na najave hotelijera o organiziranim dočecima Nove godine koje smatra potpuno suprotne odlukama stožera.

- Hoteli moraju funkcionirati kako bi se smjestili ljudi koji obavljaju važne sastanke, ali je medicinski potpuno kontraindicirano održavati bilo kakve zabave. Nakon što sam u dnevnom tisku pročitao najave hotelijera, čuo sam se s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac koja će danas na sastanku s predstavnicima udruge hotelijera prenijeti moju poruku', rekao je Božinović.

Upitan je li se čuo s premijerom i kada se on planira vratiti iz samoizolacije, ministar je kazao da za sve što treba reći postoji glasnogovornik vlade te da se komunikacija nastavlja online putem. Uz to, nije htio komentirati prijedlog predsjednika Zorana Milanovića da ne otputuje u Bruxelles kako bi predstavljao Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, već će to napraviti slovenski premijer Janez Janša.

- Ja sam ministar u vladi, a predsjednici vlade i republike već su se dogovorili oko tog pitanja pa prema tome sa svoje pozicije nemam što komentirati', kazao je Božinović.

Komentirajući kritike oporbe na rad stožera i njihov prijedlog da se i oni uključe u buduće odluke stožera, Božinović je ocijenio da je dobrodošao svaki konkretan prijedlog za bilo kakvu odluku.

- Takve prijedloge nisam dosad vidio ni od oporbe niti od drugih aktera koji komuniciraju ovu temu u javnom prostoru, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!