16:42 / 31.12.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Božinović: Europskoj uniji je u interesu imati Hrvatsku u Schengenu

-

-

Foto: - / -

Upitan koliko smo spremni za Schengen, ministar je izjavio da smo ispunili sve tehničke uvijete.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na Staru je godinu obišao policijske službenike na međunarodnom graničnom prijelazu Maljevac. Upoznao se s trenutačnim stanjem na tom dijelu graničnog područja s Bosnom i Hercegovinom koji je u ovoj godini bio na nekoliko dana zatvoren zbog pojačanog pritiska migranata koji su pokušali u nekoliko navrata ilegalno iz Velike Kladuše prijeći na hrvatski teritorij.

-
Poruka nakon ovog događaja je da nitko neće na takav način ući u RH. Taj je događaj pokazao na što su sve spremni ilegalni migranti, sjetimo se kako su bacali kamenje na policajce, koji su to stoički i profesionalno istrpjeli, u jednom trenutku se zatvorio i GP koji je žila kucavica za ovaj dio BiH ali mi smo spremni na sve kako bi zaštitili Hrvatsku - poručio je ministar Božinović.

Naglasio je da je u sustavu dovoljno ljudi, da je granična policija samo ove godine opremilljena s više od 57 milijuna eura i da će se to nastaviti i sljedeće godine. Obišao je, punktove, kaže, gdje će biti postavljeni stacionarni radarski uređaji s termovizijskom kamerom, koja može duboko u teritoriji 24 sata snimiti svaku kretanju u području oko granice.

- Iz dana u dan policija dobiva sve više potencijala kako bi u potpunosti zaštitila hrvatsku granicu. Građani su zadovoljni sa suradnjom, znaju da je hrvatska policija njima na usluzi i ja sam ponosan na ono što rade granični policajci - naglasio je ministar.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su mladi ljudi zainteresirani za to zanimanje - ove je godine sustav školovanja za hrvatskog policajca uvedeno rekordnih 750 mladih ljudi.

Upitan koliko smo spremni za Schengen, ministar je izjavio da smo ispunili sve tehničke uvijete.

- Sada sve to treba valorizirati EK. Mi smo izloženi, imamo najdulju vanjsku granicu, ali imamo i jednu od najboljih policija u ovom dijelu Europe pa i šire.  Europskoj uniji je u interesu imati Hrvatsku u Schengenu. Hrvatska je prepoznata u ovom trenutku pa ne očekujem iznenađenja - poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!