15:54 / 02.05.2022.

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Božinović i Banožić o Milanoviću i NATO-u: "Predsjednik ne može blokirati"

Davor Božinović i Mario Banožić

Davor Božinović i Mario Banožić

Foto: Vijesti / HRT

Ministri Davor Božinović i Mario Banožić danas su u Borovu komentirali aktualne političke teme - pitanje ovlasti predsjednika Zorana Milanovića i njegovo stajalište o proširenju NATO-a na Finsku i Švedsku. 

- Predsjednik ne može blokirati. To ne vjerujem da... Ne znam u kojoj je fazi ta odluka na Sjevernoatlantskom vijeću. Predsjednik nije govorio o tome da bi on blokirao, ne znam kako bi to izveo, zbog toga što, koliko je meni poznato, a ja više čitam što se objavljuje vani, zapravo niti jedna država članica NATO-a i EU-a ne vidi da ta odluka Švedske i Finske nije utemeljena na realnim osnovama, odnosno na njihovim željama, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


- Europske zemlje se naoružavaju, zabrinute da bi se rat mogao proširiti na europski teritorij. U takvoj situaciji mi moramo voditi jedan smiren dijalog, moramo pokazati na svim razinama da smo dorasli veličini izazova s kojima se susrećemo, ne samo mi. Nismo mi doveli do ove situacije. Mi smo bili žrtva slične situacije prije 31 godinu, ali smo to uspjeli riješiti. Ovo je, kad gledamo na međunarodnoj sceni, daleko veći izazov nego što je bila 1990., 1991. godina, dodao je Božinović.


- Ja niti u jednom trenu nisam spomenuo niti povećanje niti smanjenje ovlasti, nego sam spomenuo Zakon o obrani koji je donesen 2013. godine, tada je upravo Zoran Milanović bio premijer, i smanjio je ovlasti predsjedniku Republike. Samim tim u zakonu su se pronašle određene nedorečenosti pojedinih članaka. Za nas u Ministarstvu obrane ona su vrlo jasna i očito je da su bila jasna i predsjedniku Ivi Josipoviću i Kolindi Grabar-Kitarović kao predsjednici, nisu stvarale nikakve probleme vezano upravo za Zakon o obrani. Međutim, Zoran Milanović rekao je da mu je zakon koji je sam donio loš. Loš zato što mu sada, u ovom trenutku, ne ide na ruku. Ja tu neću ništa raditi po pitanju ovlasti predsjednika, nego samo predložiti specificiranje točno članaka koji su doveli puno puta Hrvatsku vojsku na naslovnice stranica, rekao je ministar obrane Mario Banožić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!