Božinović čestitao Dan policije: Hrvatska je sigurna zemlja

29.09.2022.

Zadnja izmjena 11:55

Autor: M.M./HRT/Hina

Ministar Davor Božinović

Ministar Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina uputili su čestitku u povodu Dana policije, poručivši da sigurnost postaje prioritetna globalna politika, a uloga sustava unutarnjih poslova i policije unutar toga nezaustavljivo se širi. U Policijskoj školi Josip Jović održana je svečana akademija.

- Dan policije je trenutak za retrospektivu, za ocjenu svega što smo postigli i osvrt na planove koji nas vode k istom cilju, a to je da iz dana u dan budemo bolji u službi građanima i njihovoj sigurnosti, rekao je ministar Božinović na Svečanoj akademiju povodom Dana policije. 

- Ne zaboravljamo naše početke koji su ukorijenjeni u prostore u zagrebačkoj Dubravi, gdje se hrvatska mladost 1991. odvažila odazvati na poziv predsjednika Tuđmana i poslati poruku odlučnosti Hrvatske da se brani od agresije. Niti jedna moderna svjetska policija nema takvu tradiciju, to je policija koja je prva pružila organizirani otpor neprijatelju, a to je tradicija koja je u bitnom odredila snagu i karakter hrvatskog policajca, istaknuo je. 

Dodao je kako je glavna poruka - Hrvatska je sigurna zemlja, te da je njihova misija sigurnost hrvatskih ljudi, granica i Domovine.

- Po svim parametrima rada možemo biti ponosni što bilježimo najbolje rezultate od kada se vode policijske statistike. Podizanje ljestvice uspješnosti je naša stalna zadaća, jer za nas ne smije postojati nikakva gornja granica postignuća. Uvijek moramo težiti većem i boljem, istaknuo je.

Svečanost obilježavanja Dana policije počela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Mirogoju kod Zida boli, na središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog predsjednika Franje Tuđmana te na krematoriju kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

- Hrvatska policija je jamac sigurnosti RH, svih naših građana i naših gostiju. Ona vuče korijene iz Domovinskog rata, kada je bila prva oružana snaga koja se suprotstavila agresoru u Domovinskom ratu i iz nje je proizašla i pobjednička hrvatska vojska. S time da su i policijske postrojbe pogotovo postrojbe specijalne policije bile u svim borbenim akcijama tijekom Domovinskog rata. Danas je hrvatska policija moderna policija, policija koja ostvaruje intenzivnu međunarodnu suradnju s obzirom na činjenicu da su sigurnosni izazovi s kojima se susrećemo ništa bitije različiti od onih s kojima se susreću policije naših partnerskih zemalja. Možemo biti ponosni na sve što je hrvatska policija postigla, rekao je ministar Božinović.

- Hrvatska policija je rame uz rame sa svim naših partnerskim organizacijama kako u EU-u tako i širom svijeta. Rezultati koji su postignuti u svim segmentima rada - od organiziranog kriminaliteta, ratnih zločina, suzbijanja nezakonitih migracija, krijumčarenja osoba, sigurne turističke sezone - su najbolji otkako se vode statistike. Nemamo niti jedno nerazriješeno kazneno djelo ubojstva. Ali to nas ne smije poljuljati. Mi moramo nastaviti dalje da možemo odgovoriti svim modernim sigurnosnim izazovima i prijetnjama koje su međunarodnog karaktera, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina. 

Premijer čestitao Dan policije i zahvalio na požrtvovnosti

Premijer Andrej Plenković pripadnicima MUP-a čestitao je Dan policije te im zahvalio na požrtvovnosti i doprinosu sigurnosti.

"Poštovane policajke i policajci, čestitam vam Dan policije i blagdan sv. Mihovila. Zahvalan sam vam na požrtvovnosti i iznimnom doprinosu kako bi Hrvatska i naši sugrađani bili sigurni", objavio je premijer na Twitteru.

Jandroković: Policijski posao je častan poziv

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je svim policajcima i policajkama te djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova Dan policije i blagdan njihovog zaštitnika Svetog Mihovila, poručivši da je policijski posao častan poziv.

- Policijski posao je častan poziv koji hrvatski policajci obavljaju predano, profesionalno i požrtvovno i na kojem su svakodnevno izloženi opasnostima, rekao je Jandroković na početku saborske sjednice.

- Iskreno im zahvaljujem na svemu što rade za sigurnost svih naših građana i naše domovine i neka ih prati sreća i zdravlje u daljnjem radu, poručio je predsjednik Sabora.

Čestitka Božinovića i Miline

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina uputili su čestitku u povodu Dana policije, poručivši da sigurnost postaje prioritetna globalna politika, a uloga sustava unutarnjih poslova i policije unutar toga nezaustavljivo se širi.

Svjedočite da se pitanje sigurnosti, na nacionalnoj i globalnoj razini, pokazuje kao sve važniji i kao sve složeniji izazov, a u njemu ste upravo vi najvažniji čimbenici. Sigurnost postaje prioritetna globalna politika, a uloga sustava unutarnjih poslova i posebice policije unutar toga nezaustavljivo se širi, navode u čestitki u povodu 29. rujna, Dana hrvatske policije i blagdan njenog zaštitnika sv. Mihovila.

Ističu da se i u posljednjih godinu dana svijet nastavio suočavati s pojavom negativnih sigurnosnih scenarija, među kojima prednjači otvorena agresija na europskom tlu i posljedične krize koje izaziva te dodaju da se naš sustav i takvom razvoju događaja pravovremeno i efikasno prilagodio.

Za to ste prvenstveno zaslužni vi, djelatnice i djelatnici MUP-a, koji nove izazove u radu dočekujete otvorena uma i spremni na odgovore. O tome najbolje svjedoče rezultati vašega svakodnevnog rada u svim područjima sigurnosti: sprječavanju kažnjivih ponašanja, u području suzbijanja i otkrivanja kriminaliteta, sigurnosti prometa na cestama, sigurnosti državne granice, u području provedbe preventivnih aktivnosti, ali i u području istraživanja ostalih sigurnosnih događaja koji utječu na stanje sigurnosti u našoj zemlji, poručuje se u čestitki.

Upravo zbog stalno nadolazećih izvanrednih, kriznih okolnosti koje nas prate već treću godinu za redom, zahvaljujemo vam na vašoj požrtvovnosti i nepokolebljivoj ustrajnosti u radu te vam od srca čestitamo Dan policije i vašeg zaštitnika, svetog Mihovila. Uz profesionalne želje, sreću, mir i zdravlje želimo vam i u osobnim životima, poručili su potpredsjednik Vlade i resorni ministar Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Druženje građana i plavaca, nakon dvogodišnje stanke, nastavlja se u subotu na Jarunu, a posjetitelji će moći vidjeti opremu i obučenost svih rodova hrvatske policije, doživjeti prevrtanje vozila u simulatoru, postati forenzičari na jedan dan, sudjelovati u očevidu, razgledati opremu i vozila svih ustrojstvenih jedinica policije te doznati kako i sami mogu postati dio plavaca. U programu je i tradicionalna utrka građana i policije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!