13:44 / 12.03.2018.

Autor: HRT

Božinović i Spasovski o balkanskoj migrantskoj ruti

-

-

Foto: - / -

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se u Zagrebu s makedonskim potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Oliverom Spasovskim.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se u Zagrebu s makedonskim potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Oliverom Spasovskim. Ministri su istaknuli kako je suradnja dviju zemalja dobra i bez otvorenih pitanja.

"Suradnja postoji, ona je intenzivna, pogotovo kada govorimo o zajedničkim pitanjima vezano uz razmjenu informacija u kaznenim istraživanjima, o suradnji u borbi protiv terorizma i u akutnom, aktualnom pitanju s kojim će se i Hrvatska i Makedonija još dugo nositi, a to je pitanje koje je na vrhu prioriteta rasprava ministara unutarnjih poslova EU, pitanje migracija", kazao je Davor Božinović. "Makedonija ima slične probleme kao i Hrvatska vezano za ilegalne migrante, pokrivanje i kontrolu granice. Iako u ovom trenutku nema naznaka da se migrantski tok intenzivira, znamo da više-manje svi ovisimo o implementaciji dogovora EU-a i Turske i zato je važno da po tom pitanju surađujemo, razmjenjujemo iskustva, jer radi se o nečemu s čime će se dvije policije, dva ministarstva nositi i u godinama pred nama", dodao je Božinović. Naglasio je kako je za RH od velike važnosti da Makedonija napreduje u svojim strateškim prioritetima, da što prije postane članica NATO-a i EU-a.

"Sigurnost je osnova za napredak cijele regije i o tom smo pitanju upravo imali vrlo konstruktivan razgovor", istaknuo je Oliver Spasovski. Potvrdio je da hrvatska i makedonska policija imaju odličnu suradnju u svim bitnim pitanjima, od suzbijanja kriminala i korupcije, organiziranog kriminala, preko trgovine oružjem i drogama pa sve do borbe protiv terorizma, koja mora biti zajednička i usmjerena na razmjenu informacija. Hrvatskom MUP-u zahvalio je na pomoći u osiguranju granice s Grčkom, posebice istaknuvši doprinos 250 hrvatskih policajaca koji su taj posao odrađivali zajedno s makedonskim kolegama. Zahvalio je Hrvatskoj na podršci u njihovim nastojanjima na putu ka Europskoj uniji i NATO-u kao i na dijeljenju vlastitih iskustava iz tog procesa.

Novinari su Božinovića pitali za Istanbulsku konvenciju. Kazao je kako je pitanje ratifikacije otvoreno. "Kad govorimo o mogućim ogradama ja mislim da će se tu raditi više o pojašnjenjima, jer je interes i hrvatske države smanjenje nasilja u obitelji, smanjenje nasilja nad ženama, a ukoliko će biti potrebno dati neku interpretativnu izjavu to će se učiniti", kazao je. Kazao je i da je MUP vrlo aktivan u prevenciji, ali da to nije posao samo za jedno ministarstvo, već zahtjeva "holistički pristup svih institucija". Na pitanje o mogućoj kandidaturi premijera Andreja Plenkovića za predsjednika EK Božinović je rekao da koliko on zna to nije aktualno pitanje, ali da je načelno prisutnost hrvatskih ljudi u europskim institucijama važna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!