22:01 / 28.01.2021.

Autor: Hina

Božinović izrazio zabrinutost zbog migracijske situacije u BiH

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Na videokonferenciji ministara unutarnjih poslova EU hrvatski ministar Davor Božinović izrazio je zabrinutost za migracijsku situaciju u BiH te pozdravio namjeru o dodjeli pet milijuna eura za jačanje kapaciteta granične policije u toj zemlji.


Hrvatska ističe važnost otvaranja mogućnosti sporazumnog djelovanja Frontexovih snaga u zemljama jugoistočne Europe te podržava jačanje kapaciteta za učinkovitije upravljanje migracijama u trećim državama, razmjenu podataka zbog efikasnijeg suzbijanja krijumčarskih mreža, kao i učinkovitiju provedbu povratka nezakonitih migranata, kazao je Božinović, priopćio je MUP.

Božinović je dodao i da Hrvatska kontinuirano naglašava važnost definiranja liste sigurnih zemalja i sigurnih zemalja porijekla, čime bi se znatno ubrzalo i olakšalo donošenje odluka o dodjeli ili odbijanju zahtjeva za međunarodnu zaštitu u državama članicama na vanjskim granicama Unije.

Napomenuo je kako odgovornost Hrvatske leži u provedbi propisanih graničnih procedura, ali i u kompenzaciji nedostataka susjednih zemalja.

- Stoga je Hrvatska u zadnje četiri godine uložila 200 milijuna eura za tehničko opremanje, operativne troškove i jačanje ljudskih kapaciteta granične policije, podsjetio je ministar, dodavši da će biti potrebna i dodatna sredstva za punu uspostavu svih kapaciteta - azilnih, graničnih, prihvatnih i detencijskih.

Važnost uspostave interoperabilnih sustava za integrirano upravljanje granicom ministar Božinović naglasio je i u raspravi o području Schengena u kontekstu pandemije Covid-19.

- Pritom, naglasak je stavljen na važnost daljnjeg zajedničkog praćenja i koordiniranja epidemioloških mjera na razini EU, odnosno važnost usuglašavanja zajedničkog europskog pristupa, posebice u odnosu na pojavu novog soja virusa, navodi MUP u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!