10:57 / 26.06.2021.

Autor: T.V./HRT

Žarišta u Zadru, Njemačka županiju proglasila rizičnom

Zadarska županija, strah od delta soja

Zadarska županija, strah od delta soja

Foto: HRT / HTV

Broj novozaraženih u Zadarskoj županiji i dalje raste, danas 42. Najviše novih slučajeva, 29, u samome je gradu Zadru. Šest novih slučajeva povezano je s proslavama krizmi. Udio pozitivnih među testiranima je 11 posto. Iako raste broj novozaraženih, u bolnici se smanjuje broj pacijenata. Danas ih je desetero i nitko nije na respiratoru.

Njemački državni epidemiološki institut "Robert Koch" svrstao je tu županiju u područje niskog epidemiološkog rizika. To znači da za sve koji iz te županije dolaze u Njemačku vrijedi obveza prethodne digitalne prijave te predočenje negativnog testa kod ulaska u zemlju ili karantena.

Nacelnik stožera Civilne zaštite grada Zadra Ante Babić rekao je da za sada ne bi trebalo, u Gradu Zadru u kojem je više od dvije trećine novih pozitivnih na koronavirus u županiji, uvoditi strožije mjere već se treba pridržavati postojećih. Pozvao je također žitelje Zadarske županije da se cijepe u što većem broju.

Božinović: Još ima vremena da svi najozbiljnije shvatimo svoju ulogu

Njemački državni epidemiološki institut Robert Koch Zadarsku županiju svrstao je u područje niskog epidemiološkog rizika. To znači da za sve koji dolaze iz Zadarske županije u Njemačku vrijedi obveza prethodne digitalne prijave, negativnog testa kod ulaska u zemlju ili obvezna karantena sve do predočenja negativnog testa. Ravnatelj nacionalnog stožera za Civilnu zaštitu kaže da još uvijek ima vremena da se uozbiljimo.

- Poruka je njihovim državljanima – u one dijelove Europe, u one regije Europe, u regije Hrvatske, županije Hrvatske gdje imate povećanu incidenciju – ne idite. I to ne može biti nikome u interesu. Još uvijek smo na početku sezone i još uvijek ima dovoljno vremena da svi najozbiljnije shvatimo svoju ulogu u ovom nošenju s epidemijom i kontrolom, odnosno sprječavanjem njezinog širenja, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!