Božinović: Kriminal se sve više usmjerava prema švercu roba široke potrošnje

11.07.2022.

17:13

Autor: T.D./HRT/Hina

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Zbog očekivanih inflatornih pritisaka organizirani kriminal sve će se više usmjeravati prema švercu roba široke potrošnje, kazao je na prvom neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova pod češkim predsjedanjem EU-a u Pragu potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović.U MUP-u ističu da će izazovi povezani s ruskom agresijom na Ukrajinu dominirati raspravama svih formacija Vijeća, a posebno ministara unutarnjih poslova tijekom češkog predsjedanja EU-om. Stoga su u ponedjeljak prvi put sastanku nazočili i ministri iz Ukrajine i Moldavije.

To se osobito odnosi na sprječavanje da dijelovi pomoći Ukrajini, uključujući i vojnu, ne završe u rukama kriminalnih skupina. Božinović je istaknuo važnost vođenja preciznih nacionalnih evidencija svih relevantnih podataka o takvoj pomoći i njihovo razmjenjivanje s Europolom kojem je nedavno osnažen mandat.

Ministri su naglasili i da su migracije s ratom u Ukrajini dobile novu, zabrinjavajuću dimenziju koju treba sagledati i s aspekta instrumentalizacije migracija koja je u ljeto prošle godine iz Bjelorusije bila usmjerena na baltičke države, a do izražaja dolazi i na drugim rutama.

Božinović je pritom naglasio važnost osiguranja dobavnih lanaca energije i esencijalnih roba za ekonomsku i socijalnu stabilnost, dodaju u MUP-u.

- Ne bismo nikako smjeli podcijeniti ovo pitanje koje realno može pridonijeti dodatnim migratornim pritiscima na Europu, kazao je i podsjetio da je nakon sušne 2010. zabrana izvoza žitarica iz Rusije bila jedan od okidača Arapskog proljeća koje je eruptiralo godinu dana poslije. Zato, zaključio je - moramo maksimalizirati napore kako bi još više ubrzali usvajanje novog Pakta o azilu i migracijama.

Hrvatska među vodećim članicama EU-a u primjeni novih informatičkih sustava

Ministri su raspravljali i o primjeni nove IT arhitekture, a Božinović je kazao da je Hrvatska među vodećim članicama EU-a u primjeni novih informatičkih sustava.

- To nije bio uvjet za naše članstvo u Schengenu, ali smo paralelno s ispunjavanjem svih preporuka radili na primjeni sustava Entry/Exita i ETIAS-a te nadogradnji Šengenskog informacijskog sustava (SIS) i pripremi VIS-a, predmnijevajući da bi se odluka o našem članstvu u Schengenu mogla vremenski poklopiti s početkom primjene ovih sustava.

- Upravo zbog toga što znamo da će provjera i razmjena biometrijskih podataka, puni pristup SIS-u kroz koji već sad uz ograničen pristup radimo najveći broj provjera na razini Unije, tu smo obavezu preuzeli i ispunjavamo je kao da već jesmo članica Schengena, dodao je Božinović.

Govoreći o sprječavanju seksualnog zlostavljanja djece, Božinović je naglasio da je hrvatska policija svjesna sve većeg rasta ovog oblika kriminala.

- Iako se više od 80 posto kriminalističkih istraživanja u ovom području u Europi pokreće na temelju razmjene podataka sa SAD-om, još uvijek nailazimo na izazove u transatlantskoj suradnji kada je riječ učinkovitoj razmjeni podataka, zaključio je Božinović koji je o tome nedavno u Washingtonu razgovarao i s ministrom domovinske sigurnosti SAD-a Alejandrom Mayorkasom i zamjenicom glavnog državnog odvjetnika SAD-a Lisom Monaco.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!