20:18 / 04.02.2020.

Autor: P.F./HRT

Božinović: Migrante čeka dobro opremljena, uvježbana i sposobna granična policija

-

-

Foto: - / -

O migrantskoj krizi, ali i ostalim aktualnim pitanjima u emisiji HRT-a Tema dana govorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Službenici granične policije Beli Manastir jutros su kod Batine iz hladnog Dunava izvukli četvoricu migranata i tako im spasili živote. Muškarci u tridesetim godinama pronađeni su kako se na gumenim zračnicama automobila bore sa strujama Dunava, pokušavajući doći do hrvatske obale. Obaviještena je i granična policija Republike Srbije kako bi bolje prevenirala ovakve pokušaje.

O migrantskoj krizi, ali i ostalim aktualnim pitanjima u emisiji HRT-a Tema dana govorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- To je jedan od samoubilačkih manevara, ali tu je hrvatska policija koja je i ovom prigodom pokazala svoju humanu crtu, ono što se nekada prigovara hrvatskim policajcima, ovo je najbolji primjer koliko su požrtvovni i ne pitaju za rizik dok spašavaju migrante. Migranata ne bi bilo da ih nisu spasili, to je jasno, Dunav je hladan u ovo doba, naglasio je Božinović.

Na pitanje o jučerašnjem sastanku s novim bošnjačkim ministrom sigurnosti Fahrudinom Radončićem na kojem su dogovoreni određeni mehanizmi suradnje s BiH koji će uslijediti Božinović je rekao kako se takav sastanak priželjkivao duže vrijeme. Dodao je kako je s njegovim prethodnikom imao radni sastanak prije tri godine.

- Nakon sastanka (s predhodnim ministrom), iako sam pokušao objasniti, što se može očekivati na ruti kroz BiH i kako će se postaviti hrvatska policija, zapravo stvari su išle suprotno od tih sugestija i kulminirale su postavljanjem kampa Vučjak na samoj granici s Hrvatskom što sigurno nije bio znak ni razumijevanja problema niti znak dobre volje prema Hrvatskoj, objasnio je ministar Božinović.

- Nakon jučerašnjeg sastanka, nadam se i uvjeren sam, jer je Radončić iskusan političar, između dviju država dolazi do razumijevanja o tome što je stvarna suština problema ilegalnih migracija i da smo tu na istoj zadaći. U konačnici i ministar Radončić je kazao da je zaštita hrvatske granice i bosanskohercegovački interes. To je nešto što sam više puta ponavljao hrvatskoj i BiH javnosti, ali nekako se to nije čulo svugdje gdje se trebalo i moralo čuti, rekao je Božinović.

Na pitanje kako postići da ta ruta Grčka - BIH - Hrvatska, ne bude više toliko atraktivna migrantima, a da pritom ne otvorimo neke druge rute, Božinović je rekao da ta ruta već nije toliko atraktivna koliko bi neki željeli da bude.

- Kada migrant zna da ga negdje na ruti, u ovom slučaju na granici Hrvatske čeka dobro opremljena i uvježbana i sposobna granična policija onda unaprijed pokušava tražiti neke alternativne pravce. Do jučer se nekontrolirano ulazilo u BiH i ti ljudi su bili poticani da preko hrvatske granice odlaze iz BiH. To je slalo poruku onima koji su iza njih, u Grčkoj ili Turskoj, da se ovdje može relativno lako proći. Primjećujemo posljednjih mjeseci da broj migranata pada, ne u onoj mjeri u kojoj možemo reći da je problem nestao, i da se traže neki alternativni smjerovi. Ako sad još dobijemo BiH koja će zajedno učiniti s hrvatskom policijom da naša granica postane manje atraktivna onda smo na dobrom putu, rekao je Božinović.

- Mi smo cijelo vrijeme, iako nismo bili pitani od strane BiH, shvaćali s kakvim se problemima suočava BiH po pitanju migranata i kod naših europskih partnera smo nekoliko puta postavili temu te rute i lobirali da im se daju određena sredstva. To ćemo sad činiti još učinkovitije s obzirom na to da sada imamo partnere s druge strane, uvjeren je ministar.

Osim migranata granični policajci su suočeni s još jednom opasnošću - eventualnim širenjem koronavirusa.

- Policija djeluje i preventivno, moram spomenuti i Ravnateljstvo civilne zaštite koje je također u sastavu MUP-a. Od prvog dana kada se pojavila vijest o koronavirusu u uskoj koordinaciji s ministarstvom zdravstva. Policija će i taj posao, kao i svaki posao koji još se povjeri, odraditi vrlo profesionalno.

Komentirajući izjavu Mire Kovača koji je rekao da je HDZ-u potreban zaokret i kako ga mnogi doživljavaju kao stranku koja je skrenula ulijevo, Božinović je rekao da se to najbolje vidi iz rasprave s ljevicom u Europskom parlamentu pa i ovdje. Mi radimo, Vlada radi, predsjednik Vlade radi, a ove parole pustimo, rekao je.

Na pitanje o eventualnoj kandidaturi Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a Božinović je rekao da su demokratska stranka. Upitan ima li ambicija kandidirati se za neku od pozicije unutar HDZ-a Božinović je rekao da je zadovoljan svojom pozicijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!