13:35 / 24.02.2022.

Autor: HRT/V.G.

Božinović: Moguće ublažavanje i ukidanje nekih mjera, odluka u ponedjeljak

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Načelnik stožera civilne zaštite Davor Božinović, s obzirom na to da se zadnjih nekoliko tjedana kontinuirano smanjuje broj novozaraženih, rekao je kako se od početka tjedna razmatraju mogućnosti za ukidanje pojedinih ili ublažavanje postojećih mjera.

- Iako nam se gotovo tri tjedna smanjuje broj zaraženih i dalje se treba odgovorno ponašati, a s ukidanjem i ublažavanjem mjera moramo biti oprezni odmjereni. Ako se ovakav razvoj situacije nastavi do kraja tjedna, realno je da se u određenoj mjeri ublaže uvedene mjere, prije svega one koje se odnose na ograničavanje okupljanja.

Božinović je otkrio koje bi se mjere mogle ublažiti odnosno ukinuti.

- Također, želio bih napomenuti da Stožer razmatra kakav bi utjecaj na rad i funkcioniranje državnih i javnih službi imalo ukidanje sigurnosne mjere obveznog testiranja na COVID. Posebno povjerenstvo ministarstva obrazovanja će odlučiti o relaksaciji mjera nošenja maski u školskom sustavu, o čemu će više komunicirati ministar Fuchs nakon sjednice Vlade, rekao je.

Odluke Stožer planira donijeti do kraja tjedna, objaviti ih u ponedjeljak 28.veljače te bi se primjena produžila do kraja ožujka s mogućnošću i ranijih promjena ako to epidemiološka situacija dopusti.

Beroš: Pad broja novozaraženih, stiže proteinsko cjepivo

Danas je zabilježeno 2559 pozitivnih slučajeva potvrđenih PCR-om i 1348 pozitivnih na brzim antigenskim testovima, u odnosu na tjedan prije bilježimo pad broja novih slučajeva za 39 posto.

Do kraja tjedna očekuje se dolazak 69 tisuća od ukupno naručenih 198 tisuća doza proteinskog cjepiva protiv COVID-a za primjenu kod starijih od 18 godina.

- Ovo cjepivo predstavlja moguće rješenje za sve koji dosad nisu cijepljeni zbog postojećih relevantnih kontraindikacija, kao i za one koji su bili skeptični spram dosad ponuđenih cjepiva.

Ministarstvo će participirati u donaciji lijekova i sanitetskog materijala Ukrajini. U hrvatskim bolnicama pripremaju se uvjeti za potencijalno zbrinjavanje ozlijeđenih.

Beroš je rekao kako epidemiološki pokazatelji ukazuju na poboljšanje situacije, ipak broj hospitaliziranih podsjeća da je i dalje potreban oprez.

- Omikron je soj koji izaziva blažu kliničku sliku, ali isključivo kod onih koji su cijepljeni ili su prije preboljeli COVID. Kod necijepljenih može dovesti do komplikacija zbog čega i dalje pozivamo na cijepljenje, osobito dodatnom dozom. Razmatramo sve opcije pa tako i relaksaciju mjera koje će biti temeljene na epidemiološkim procjenama. Sutra se navršava dvije godine od prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj.

U pet valova epidemije zabilježili smo 1.210.243 pozitivnih osoba, 4,695.103 testiranih, 74.136 pacijenata je bilo na liječenju u bolnicama, a 14.964 osobe su umrle. Utrošeno je 5.189.032 doza cjepiva, a cijepljeno je 2.305.857 građana.

- Daleko je teže iskazati dane, tjedne i mjesece rada zdravstvenog osoblja koje je neprekidno pružalo svu potrebnu pomoć covid i necovid bolesnicima. Potvrdili smo fleksibilnost i iznimnu otpornost sustava koji ni u jednom trenutku nije pokleknuo, ustvrdio je Beroš.

- Kad podvučemo crtu, jedina konstanta za očuvanje zdravlja je poštivanje epidemioloških mjera i cijepljenje, poručio je Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!