Božinović: Moramo biti spremni na bujične poplave, obol trebaju dati svi

17.05.2023.

11:08

Autor: HRT/D.M.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare

Foto: HTV / HRT

Živimo u vremenu u kojem se osjećaju velike posljedice klimatskih promjena i ovakvih situacija će biti sve više - zato odgovor države mora biti prevencija. Moramo biti spremni na jake bujične poplave, urbane poplave. Ne postoji institucija koja može sama sve odraditi i svoj obol će morati dati svi. Svatko tko ima nekretninu, mora voditi računa o tome kako je i zaštititi, izjavio je u Varaždinu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sjednice županijskog Stožera civilne zaštite.

- Sumirali smo sve što je što se dogodilo vezano za posljedice poplava koje su pogodile Varaždinsku županiju, ali i cijelu Hrvatsku. (...) Napomenuo je kako se javljaju problemi i tamo gdje ih nikad nije bilo. Radi se o rekordnim vodostajima i situacijama koje se dosad nitko tko radi u sustavu nije susretao, izjavio je Davor Božinović u Varaždinu nakon sjednice županijskog Stožera civilne zaštite.

Naglasio je kako živimo u vremenu u kojem se osjećaju velike posljedice klimatskih promjena te da će ovakvih situacija biti sve više - zato odgovor države mora biti prevencija.

- Za to moramo konzultirati struku i početi se navikavati na nove situacije. Samo tako, kao zajednica institucija i građania možemo stvoriti otpornije društvo, koje može usporiti posljedice klimatskih promjena te zaštititi ljude i imovinu. (...) Morat ćemo neke naše projekcije prilagoditi i neke stvari ubrzati, kazao je Božinović.

Najvažnije je, dodao je Božinović, da nije bilo nijedne ljudske žrtve. Za štete nastale od poplava kazao je kako će se ona tek treba utvrditi.

- Moramo biti spremni na jake bujične poplave, urbane poplave. Tu ne postoji institucija koja može sama sve odraditi. Institucije su odgovorne za organizaciju, nabavu opreme - svoj obol će morati dati svi. Svatko tko ima nekretninu, mora voditi računa o tome kako je i zaštititi, zaključio je. 

Farma spašena dobrom vlastitom organizacijom


Potpredsjednik Vlade je potom sa županom Stričakom obišao poplavljeno područje uz rijeku Plitvicu, mjesto Krkanc i tamošnju poplavljenu farmu. Rekao je da je tamo spriječeno ono najgore, dobrom vlastitom organizacijom tvrtke te djelovanjem žurnih službi.

- Ova farma kapaciteta 40.000 pilića je spašena, nadam se da će tako i ostati, s obzirom na činjenicu da trend vode iz rijeke Plitvice stagnira u ovom trenutku, čak nešto i opada, rekao je. Ponovo je da je i ovom je prilikom sustav Civilne zaštite posložen dobro, ali da mora djelovati tijekom cijele godine.

- Čak i oni najpesimističniji nisu mogli predvidjeti ovako ekstremne izazove za cijeli sustav i civilne zaštite i domovinske sigurnosti, ja bih kazao i cijeloga društva. O tome moramo voditi računa i donositi mjere koje su s jedne strane i ad hoc karaktera, ali i one dugoročne jer, nažalost, posljedice klimatskih promjena veće živimo nekoliko godina, istaknuo je dodajući da smo to iskusili na velikim požarima u Dalmaciji.

Je li problem u održavanju kanala?


Dodao je kako je "u Strategiji upravljanja rizicima od katastrofa u RH smo jasno naznačeno je Hrvatska najranjivija kada govorimo o požarima i poplavama, što znači da sustav na to mora naći odgovor, ali i društvo u cjelini". Božinović je istaknuo da je unazad nekoliko godina podignuta razina koordinacije svih žurnih službi te da one funkcioniraju, što je vidljivo i u Krkancu, kao što je bilo 'vidljivo jučer u Otočcu, Gračacu i Karlovcu, u Sisačko-moslavačkoj županiji'.

Dodao je da će Vlada pomoći i u ovoj, kao što je pomogla u ranijim krizama, nakon što županijski stožeri proglase stanje elementarne nepogode. Pretpostavlja da će visina šteta nadmašiti ono na što smo navikli, naglasivši da ne želi prognozirati, ali da je riječ o visokim iznosima.

Na novinarsko pitanje je li ovo što se događa doista samo pitanje elementarne nepogode ili je bilo propusta u održavanju kanala i odvoda, odgovorio je da je riječ o pitanju o kojem će se trebati otvoriti javna rasprava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!