Božinović: Moramo imati potpuni uvid o tome tko ulazi u Hrvatsku

17.03.2022.

16:38

Autor: HRT/Hina

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HRT / HTV

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da treba uspostaviti sustav za zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica, kojih je dosad u Hrvatsku ušlo 7300, a na europskoj razini razmatra se što bi bili prihvatljivi troškovi kompenzacije subjektima koji daju prostore.

Božinović je to rekao nakon sjednice Vlade govoreći o planu dugoročnog smještaja izbjeglica i mogućnosti kompenzacije ljudima koji omogućuju smještaj, s obzirom da su mnoge izbjeglice smještene kod privatnih iznajmljivača, a dolazi turistička sezona.

- Moramo uspostaviti sustav iz više razloga, kazao je, svi znamo da na početku krize vlada veliki entuzijazam za pomoć ljudima, ali kako vrijeme prolazi ta situacija se mijenja pa je najvažnije kako će reagirati državne institucije. Ističe da moramo imati potpuni uvid o tome tko ulazi u Hrvatsku, kako bi mogli članovima njihovih obitelji odgovoriti gdje su i kako su zbrinuti ako izgube kontakt u ratnim zbivanjima.

Vezano za kompenzacije rekao je da već imamo zakonska rješenja koja se odnose na jednokratnu pomoć, a konkretno se razmatra što bi s europske razine bili prihvatljivi troškovi: "Htjeli bi to zbog ukupne situacije i očekivanog većeg broja ljudi i na tome ćemo inzistirati".

Naknada troškova za smještaj neće biti po komercijalnim cijenama 

- To je prvi puta da Europska unija aktivira mehanizam privremene zaštite, tu će morati dobiti odgovore što su prihvatljivi troškovi jer će im biti puno jednostavnije iskomunicirati prema privatnicima i dugima koji daju smještaj na što mogu računati. Naravno da to neće biti neke komercijalne cijene, ocijenio je.

To su teme koje su u pismenoj formi uputili Europskoj komisiji, pretpostavlja se da će do 28. ožujka imati jasniju situaciju, o tome će se razgovarati na Europskom vijeću već ovog tjedna.

O popuštanju epidemioloških mjera

Vezano za popuštanje epidemioloških mjera rekao je kako se nadaju da neće biti iznenađenja, a računaju na dolazak proljeća i sezonalnost, što bi trebalo vratiti aktivnosti u najvećoj mjeri kao prije većih valova epidemije. Maske za zatvorene prostore ostaju jer se pokazalo da, iako ne mogu u potpunosti zaustaviti širenje virusa, mogu u određenoj mjeri spriječiti širenje bolesti.

O ukidanju COVID potvrda na nacionalnoj razini se ne razmišlja, a što se tiče olakšavanja putovanja na razini EU-a to još nije bilo na dnevnom redu, izvijestio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!