20:32 / 20.03.2020.

Autor: Tema dana/HRT

Božinović: Moramo slušati upute da usporimo širenje virusa

Zagreb (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)

Zagreb (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Građanima se savjetuje da ostanu kod kuće, svi koji ne moraju biti vani, neka ostanu kod kuće.
- Kao što vidimo po brojkama, situacija u Hrvatskoj još nije u nekoj ekspanziji, međutim, rast je očit i ne očekujemo da bi mogao sada stati. Moramo činiti sve, slušati i ponašati se u skladu s uputama koje izdaje Nacionalni stožer, Krizni stožer Ministarstva zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo jer to je jedini način da usporimo širenje ovog virusa, rekao je u Temi dana Davor Božinović, načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Potvrđeno 128 zaraženih, upozorenje zbog neposluha građana
- Apel hrvatskih liječnika 

Neki se građani ne pridržavaju mjera - sankcionirano ih je oko 150, na pitanje razmišlja li se o pooštravanju mjera, Božinović je odgovorio kako je sigurno da će morati ne samo razmišljati, neke su i danas pooštrene - zatvorena su dječja i sportska igrališta, donesene su upute za vjenčanja i sprovode. Dodaje kako je najavio ograničavanje međugradske komunikacije što se tiče vlakova, autobusa i ostalog javnog prijevoza.

- Što se tiče otoka, trajektne linije ćemo zadržati samo za opskrbu i za hitne slučajeve vezano za otočno stanovništvo. Ako se ove mjere ne budu poštovale, može nastati velika šteta. Zato se moramo okrenuti strožim mjerama, a vjerojatno će ih biti još, naglasio je Božinović.

Na pitanje kako se policija organizira, odgovorio je da ona čuva hrvatsku granicu, organiziraju konvoje kamiona jer ne može stati opskrba cijele Europe, ona pokušava otkriti sve one koji ne poštuju mjere samoizolacije, obavljaju redovit posao. Što se tiče međunarodnog prometa robe, Božinović kaže da gužve postoje i njih će biti, nisu redovite okolnosti, no važno je da promet ide.

Dio građana neracionalno gomila zalihe proizvoda, smatra da za time nema potrebe.

- Kupite ono što inače kupujete, ono što vam inače treba za svakodnevni život i bit će vam dovoljno jer ima dovoljno za sve, rekao je.

Građanima savjetuje da ostanu kod kuće, svi koji ne moraju biti vani neka ne izlaze.

- Svaki izlazak, svaki kontakt s bilo kime može otvoriti mogućnost, odnosno, to je potencijalna mogućnost širenja virusa. Idealna situacija bi bila, ona je naravno nezamisliva, da nitko ne izlazi iz svoga stana. Međutim, mora se živjeti i zato mi činimo sve (...) da prođemo sa što manje poteškoća kroz ovu krizu, rekao je.

Na pitanje imamo li dovoljno zdravstvene opreme, Božinović je rekao da se ona nabavlja, krizni stožer Ministarstva zdravstva je to sve planirao. Koliko će to biti potrebno, ovisi o svakome od nas kako se ponaša i koliko dosljedno slijedi upute, dodao je.

Apelira na građane da shvate važnost održavanja osobne higijene i smanjivanja kontakata s drugim ljudima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!