12:37 / 25.01.2018.

Autor: HRT

Božinović na sastanku o upravljanju migracijama

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Diljem svijeta trenutačno je u pokretu 250 milijuna ljudi, od kojih je čak 63 milijuna izbjeglica. Riječ je o velikom izazovu za međunarodnu zajednicu. Ministar Davor Božinović istaknuo je i nekoliko tema važnih za Hrvatsku.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon neformalnog sastanka Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove EU u Sofiji, razgovarao je s povjerenikom Europske komisije za Sigurnosnu uniju Julianom Kingom, kojega je izvijestio o postignutom napretku u provedbi direktive o uporabi podataka iz evidencije podataka o putnicima (PNR).

U MUP-u podsjećaju da su izradili nacrt prijedloga zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja istraga i kaznenog progona kaznenih djela terorizma i drugih teških kaznenih djela. MUP je proveo postupak konzultacija sa zainteresiranom javnošću i postupak javne nabave za informacijski sustav kojim će se osigurati razmjena podataka s prijevoznicima u zračnom prometu, državama članicama EU-a i Europolom. Upućivanje nacrta prijedloga zakona u vladinu proceduru predviđeno je početkom veljače, a saborska rasprava trebala bi se okončati do kraja prvog kvartala ove godine.

U skladu s odgovarajućim odredbama Direktive o PNR-u MUP je ustrojilo i Odjel za informacije o putnicima (tzv. PIU jedinicu) u sklopu Uprave kriminalističke policije u Službi kriminalističko obavještajne analitike. Predviđeno je da će u Odjelu raditi 18 službenika 24 sata dnevno u smjenama.

Upravo o ovoj temi razgovaralo se i za vrijeme službenog posjeta ministra Božinovića Washingtonu, gdje je na sastanku u FBI-u s direktorom Christianom Wreyem i na sastanku sa zamjenicom državne tajnice za domovinsku sigurnost Elaine Duke dogovorena pojačana suradnja Hrvatske i SAD-a u razmjeni podataka o putnicima u zračnom prijevozu, kao i obuka u FBI-u za hrvatske policijske službenike koji će biti zaduženi za praćenje ovih podataka i njihovu analitiku u Odjelu za informacije o putnicima. Razmjena navedenih podataka sa SAD-om važna je i za uključivanje Hrvatske u Program izuzeća od viza.

"Povjerenik za Sigurnosnu uniju King istaknuo je važnost provedbe Direktive o PNR-u u skladu s Planom implementacije koji je Europska komisija predstavila u studenom 2016. i zahvalio ministru Božinoviću na ranije pismeno dostavljenim informacijama EK, kao i kontinuiranom napretku Hrvatske u procesu transponiranja Direktive u nacionalno zakonodavstvo, o čemu ga je ministar izvijestio na sastanku", ističu u MUP-u.

EK je osigurala financijska sredstva u sklopu Fonda za unutarnju sigurnost (ISF-Police) za provedbu Direktive o PNR-u, a povjerenik King izrazio je spremnost pružanja dodatne praktične potpore kako bi Hrvatska pravovremeno osigurala sve uvjete za uspješnu primjenu Direktive o PNR-u.

Detaljnija procjena i neposredan uvid u napredak koji je Hrvatska ostvarila u provedbi Direktive o PNR-u predviđena je na sastanku stručnjaka Ravnateljstva policije i Europske komisije (DG Home) koji će se održati 26. siječnja 2018. u Zagrebu, navode u MUP-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!