Božinović: Na takav događaj ljudsko biće ništa ne može u potpunosti pripremiti

27.09.2021.

12:35

Autor: HRT

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HRT / HTV

Na takav konkretan događaj ljudsko biće ništa ne može u potpunosti pripremiti, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govoreći o stanju policajaca koji su pronašli troje ubijene djece u zagrebačkom naselju Mlinovi.

O stanju policajaca

- Mi kroz sustav školovanja, i ovi mladi ljudi koji su danas završili policijski program, i već sutra su vježbenici na terenu, radimo na njihovoj psihološkoj pripremi, a ne samo obrazovnoj i fizičkoj pripremi. Međutim, uvijek postoje ekstremne situacije gdje čovjek reagira ljudski, i pogođen je. Zbog toga u sustavu mi imamo stručnjake koji se bave upravo takvim situacijama da daju psihološku podršku i savjet. Činjenica je da će oni nažalost, pamtiti to što su vidjeli i čemu su u profesionalnom smislu morali biti prisutni, vjerojatno dugo, rekao je Davor Božinović.

Ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da je roditelj za kojeg se sumnja da je počinio ta tri ubojstva, pod liječničkim nadzorom.

- Policija je stalno prisutna u bolnici. Kad bude otpušten, policija će nastaviti kriminalističko istraživanje. U međuvremenu se provode vještačenja, provode se dokazne radnje, kako bi se do kraja rasvijetile sve okolnosti ovog jednog od najstrašnijih zločina u Republici Hrvatskoj. Nemamo nekih informacija i nemamo postupanja prema počinitelju. Prikupljaju se sve potrebne obavijesti od svih osoba koje mogu dati određene obavijesti. On još nije uhićenik, jer postoje rokovi, on će biti uhićen kada ga se otpusti iz bolnice i onda će ga policija uhititi, naveo je Milina.

O rastu velikosrpskog ekstremizma

Policija zajedno s ostalim službama intenzivno prati situaciju koja je vezana za radikalizam i za pokušaje radikalizacije. Tako da smo u uskoj suradnji sa svim drugim dijelovima sigurnosnog sektora u Hrvatskoj. Činjenica je da postoje u javnom diskursu neke poruke koje jesu na tom tragu i koje su više ili manje ponekad i izravno usmjerene prema Hrvatskoj, kaže Božinović.

- Međutim, ono što je također činjenica, jest da one nemaju većeg uporišta u Republici Hrvatskoj i samim time nisu detektirani takvi slučajevi, pogotovo u nekom većem opsegu. Mi nijedan izazov sigurnosti, pa ni taj, ne podcjenjujemo. I sigurno ćemo nastaviti pratiti što se događa po tom pitanju i poduzimati preventivne mjere i akcije. U situacijama kad se skupi dovoljan supstrat koji ukazuje na počinjenje kaznenog djela, tu policija s DORH-om reagira i podnosi kaznene prijave, ističe Božinović.

O epidemiološkoj situaciji

- Ukoliko sad brojevi ne budu rasli u tolikoj mjeri, moguće je da smo jedan takav, rekao bih i očekivani porast uspjeli sanirati barem u ovom trenutku, barem kada govorimo o zadnjih tjedan dana da brojevi nisu išli više prema gore, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

O izvješću SOA-e

Ministar Božinović je rekao, komentirajući izvješće SOA-e o sigurnosnim ugrozama, da nisu zabilježeni hakerski napadi na informatičku strukturu MUP-a niti su detektirani pokušaji velikosrpskog ekstremizma i islamskog radikalizma u većem opsegu.

- 'Činjenica je da u javnom diskursu postoje neke poruke koje jesu na tom tragu i koje su ponekad usmjerene prema RH. Međutim, one nemaju većeg uporišta u RH pa samim time nisu ni detektirani takvi slučajevi, pogotovo ne u većem opsegu', ocijenio je Božinović dodajući da će MUP nastaviti poduzimati preventivne mjere i promptno reagirati u takvim slučajevima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!