Božinović: Nadamo se da će nove mjere dovesti do usporenja zaraze

20.11.2020.

18:50

Autor: T.D./Dnevnik2/HRT

default error photo
Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o novim mjerama u borbi protiv koronavirusa.
Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o novim mjerama u borbi protiv koronavirusa.

➡️ Plenković: Bude li trebalo razmotrit ćemo donošenje novih mjera
➡️ COVID-19 - najnovije informacije 
➡️ Uvode se strože mjere, provođenje kontrolira i policija
➡️ Sve o koronavirusu

Davor Božinović je rekao kako se nada da će nove mjere dovesti do usporenja zaraze, zato su i donesene.

- Mjere ovise o tome koliko će ih se građani pridržavati. Mjere znače samodisciplinu svakoga od nas. Stožer donosi mjere, pratit će provedbu mjera i kontrolirati ih, rekao je.

Božinović je rekao kako je policija sastavni dio odluke o nadzoru provedbe mjera.

- Uključit će se po županijama, gradovima i općinama policija, Državni inspektorat i Ravnateljstvo civilne zaštite i Stožeri civilne zaštite. Međutim, policija će sada biti u provedbi ovih mjera puno striktnija. Kroz temeljnu i kriminalističku policiju će istraživati eventualno postojanje prekršajne i kaznene odgovornosti pravnih i fizičkih osoba, rekao je Davor Božinović.

Božinović je rekao kako se cijelo vrijeme prati situacija u Hrvatskoj i susjednim zemljama te zemljama koje su uvele strože mjere i ne vidi da je to u nekoj mjeri zaustavilo ili pomoglo u borbi s virusom.

- Mjere donosimo racionalno i promišljeno. Pratit će se kako će se mjere primjenjivati. Odlučivat će i epidemiološka situacija u budućnosti i eventualno poduzimanje novih mjera, rekao je.

Ilegalne zabave

- Kad su ovakve mjere bile kroz povijest, dosta toga se selilo u nelegalne sfere, rekao je Božinović te dodao kako se cijelo vrijeme ukazivalo na nužnost pridržavanja mjera kako se ne bi moralo ići za represivnim djelovanjem.

- Nakon stupanja ove odluke na snagu, policija će se maksimalno angažirati na otkrivanju takvih mjesta, dodao je.

Ugostiteljstvo i mjere

Božinović je rekao kako je i ugostiteljstvo u ovom programu mjera Vlade Republike Hrvatske.

- Do kraja godine dati će se više od 8 milijardi kako bi se sačuvala radna mjesta u posebno pogođenim tim sektorima, dodao je.

Davor Božinović je istaknuo kako je na svima nama da učinimo sve kako bi što prije došlo do pada novozaraženih kako bi se sačuvala opstojanost zdravstvenog sustava te da se nada svjetlu na kraju tunela.

- Ne treba imati iluzije da će se to dogoditi sutra. Jer do cjepiva i da se 70 posto populacije procijepi, što je neki standard kako bismo mogli govoriti o imunitetu u zajednici, proći će vremena, rekao je Božinović.

Migranti i zaštita granica

Davor Božinović je rekao kako se ciljano stavlja teret na hrvatsku policiju kad je u pitanju zaštita granica.

- Mi smo predložili neovisan nadzor i Agenciji za ljudska prava i Europskoj komisiji jer hrvatska policija štiti našu granicu i nema mjesta nikakvom nasilju.  Isto tako nema mjesta ilegalnom ulasku mladih muških osoba bez identifikacijskih dokumenata kojima ne pada napamet da uđu preko graničnog prijelaza. Nije nam lako u čuvanju granice Europske unije, ali ostajemo ustrajni u zaštiti vanjske zaštite Republike Hrvatske i Europske unije, zaključio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!