Božinović najavio da će se ubrzati prelazak granice prema Neumu

12.06.2023.

18:33

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Granični prijelaz Klek, na putu prema Neumu

Granični prijelaz Klek, na putu prema Neumu

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak u Neumu da će Zagreb nastojati ubrzati prelazak granice kako bi se osigurala uspješna turistička sezona na području toga jedinog pomorskog gradića u BiH. 

Nakon što je Hrvatska 1. siječnja ušla u šengenski prostor, postrožen je režim na njezinim granicama, ujedno vanjskim granicama Europske unije.

To posebno pogađa Neum, grad koji ovisi o turizmu, jer postoji bojazan da bi turisti mogli duže čekati na granici.

Davor Božinović je nakon susreta s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem ocijenio kako je Neum važan za BiH, ali i za Hrvatsku te je najavio da će se olakšati prelazak granice u turističkoj sezoni.

- Ekonomski uspjeh bilo kojeg dijela BiH, posebno uspješna sezona u Neumu, u interesu je ne samo građana Bosne i Hercegovine, ne samo Hrvata koji žive ovdje, nego je u interesu i susjednih gradova i općina u Hrvatskoj, izjavio je ministar.

Postavljanje 'barikada' nije namjera


Dodao je kako će hrvatska granična policija nastojati unaprijediti rad kako bi se pokazala 'fleksibilnost i briga'.

- Na ovom dijelu obale upućeni smo stoljećima jedni na druge i sigurno nikome nije namjera da se tu postavljaju bilo kakve barikade. Ono sve što možemo ubrzati, učiniti efektivnijim na dobrobit svih ljudi koji žive u ovome dijelu BiH i Hrvatske je naša zadaća, rekao je Božinović.

Ministar financija Marko Primorac je dodao kako će i carinici nastojati olakšati uvjete za prelazak na području Neuma, ali i poslovanje poduzetnika.

- Carinici se ne trebaju baviti pregledom sendviča kod školskih autobusa s djecom koja svakodnevno putuju iz BiH u Hrvatsku, rekao je Primorac.

O prijedlozima će se razgovarati na zajedničkoj sjednici hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH koja će se sljedećeg tjedna održati u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!