10:25 / 24.11.2020.

Autor: Dnevnik 1/Vijesti/IMS/B.A./HRT

Božinović najavio nove mjere, najjače u drugoj fazi epidemije

-

-

Foto: - / -

Davor Božinović danas je najavio uvođenje novih mjera na nacionalnoj razini, najjačih do sada u drugoj fazi epidemije.
Čelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je najavio uvođenje novih mjera na nacionalnoj razini, najoštrijih do sada u drugoj fazi epidemije. Odluka će, rekao je, vjerojatno stupiti na snagu s krajem ovog tjedna.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sršen: Neki važni znanstvenici kritiziraju sve što se radi
➡️ Sve o koronavirusu 
➡️ Favoriti u utrci za cjepivo protiv Covida-19
➡️ Vrijeđanje epidemiologa i skrivanje kontakata

Premijer Andrej Plenković danas je održao videosastanak sa županima o epidemiološkoj situaciji u pojedinim županijama, a sastanku je prisustvovao i Božinović, koji je u izjavi za novinare nakon sastanka rekao da su razgovarali o aktualnom stanju s koronakrizom i mjerama na kojima se radi.

- Htjeli smo čuti i od župana ne samo stanje u županijama, nego i njihovu procjenu aktualnog stanja i onoga što bi se moglo raditi u sljedećim danima, rekao je Božinović.

Do sutra će, dodao je, Stožer civilne zaštite pripremiti novi set mjera s kojima će upoznati župane i koji bi trebao vrijediti negdje do Božića.

- Naravno da se radi o oštrijim mjerama u odnosu na ove koje su sada i cilj nam je da vidimo i da čujemo njihovo mišljenje. Neki misle da su aktualne mjere dostatne, neki da nisu, rekao je Božinović.

Božinović je rekao da je ovo duga bitka te da će restrikcije, ako sve bude išlo prema planu, trajati nekoliko mjeseci pa sve do šest mjeseci. Naveo je da su mjere usmjerene na pojedine segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstva, te na druge resore.

- Nešto manje kultura, moramo vidjeti i dijelove školstva, rekao je Božinović, dodavši da treba pronaći balans koji su tražili svo ovo vrijeme.

- Ovaj virus se ponaša tako da, kad doneseš one najrestriktivnije mjere, čim dođe do popuštanja mjera, on se ponovno razmaše. I zbog toga nije poanta, barem mi tako mislimo, bila odmah ići u neke najstrože mjere, već one koje se donose da se postupno zaoštravaju. Ovo će sada biti sigurno najjače mjere do sada u ovoj drugoj fazi ili valu epidemije sa željom da se zaustavi to širenje, rekao je Božinović.

"Moramo učiniti sve da se najveći broj naših građana cijepi"

Odgovarajući na novinarska pitanja o mogućnosti obveznog cijepljenja Božinović je rekao da bi oko 70 posto odraslog stanovništva trebalo biti procijepljeno da bi cjepivo zaustavilo širenje epidemije.

- To je nešto o čemu ćemo voditi računa da se dogodi, poručio je.

- U svakom slučaju, mi moramo učiniti sve da se najveći broj naših građana cijepi jer to je zapravo cilj da bi cijela ta operacija bila uspješna, a svima nam je cilj da izađemo iz epidemije, ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi i u svijetu, rekao je.

Božinović je rekao da to što možemo računati na cjepivo možda otvara mogućnost i strožih mjera jer se može procijeniti do kad bi one trajale.

- Ali za to nam treba, naravno, podrška građana, i zbog sebe i zbog našeg načina života. Što se prije taj cilj ostvari, prije ćemo ili skinuti maske ili se vratiti u nešto što je način života na koji smo navikli, a vidjet ćemo što će donijeti mjeseci koji u pred nama, rekao je Božinović.

Što se tiče mogućnosti obveznog cijepljenja Božinović je rekao i da to ne bi bio neki novi moment jer Hrvatska već ima obvezu cijepljenja za neke bolesti.

Odgovarajući na pitanja novinara Božinović je između ostalog rekao i da policijski sat nikad nije bio opcija.

Posavec: Sve karte bačene na naše građane

Međimurski župan Matija Posavec rekao je da je poštivanje mjera ključno.

- Vi možete zatvoriti sutra sve, ali opet, ako se netko ne želi držati toga, naći će način kako da te mjere krši. Prema tome, nama su sve zapravo karte bačene na naše građane i jednostavno apeliramo na tu odgovornost i vjerujemo, pošto vidimo zadnjih dana, tjedana da su doista svi malo stali na loptu, da to mora neminovno dati rezultate, rekao je Posavec.

- Pokazatelj i podatak da je od početka epidemije ukupno u Osječko-baranjskoj županiji do danas preminulo 148, nažalost, težih, teških bolesnika u usporedbi s podatkom da je samo od 1. studenog preminulo 96 također jako puno govori, rekao je Petar Lagator, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!