10:40 / 16.11.2020.

Autor: T.V./HRT

Božinović najavio obračun s ilegalnim partyjima

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Beroš ističe da ako usporedimo naše mjere i mjere kod drugih - s blažim mjerama postižemo jednake, ako ne i bolje rezultate. Apelirao je na građane da pokažu dodatnu odgovornost kako se ne bi uvodile strože mjere. Božinović je najavio obračun s ilegalnim partyjima.
U posljednja 24 sata zabilježeno je 1313 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminule su 33 osobe, objavljeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Dr. Bubaš je rekla kako možemo govoriti o usporenom rastu, dok je ministar Beroš naglasio kako s blažim mjerama postižemo jednake, ako ne i bolje rezultate. Apelirao je na građane da pokažu dodatnu odgovornost kako se ne bi uvodile strože mjere. Božinović je najavio obračun s ilegalnim partyjima.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu

Naša reporterka Ruža Ištuk javlja kako Stožer razmišlja o strožim epidemiološkim mjerama ali za sada nema najave njihova uvoženja. Naravno, sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Nastavi li se porast broja novozaraženih, Stožer na solu ima paket strožih mjera koje mogu donijeti. One se prije svega odnose na ograničavanje broja ljudi na pojedinim okupljanjima, skraćivanje radnog vremena pojedinih objekata te povećanje rada od kuće, kaže Ištuk.  


Bubaš: Možemo govoriti o usporenom rastu

- U odnosu na prošli ponedjeljak imamo manje slučajeva. Možemo govoriti o usporenom rastu. U brojnim županijama zabilježen manji broj slučajeva. No ipak je riječ o ponedjeljku, vikendom se manje testira. U razgovorima smo sa županijama koje imaju visoke brojke da bismo radili brze antigenske testove, rekla je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a dr. Marija Bubaš.

Na pitanje novinara o najavljenim masovnim testiranjima u Zagrebu načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović rekao je da su u kontaktu s kolegama iz gradskog Stožera.

- U ovom trenutku nije donesena konkretna odluka, oni je trebaju iskomunicirati na današnjem sastanku gradskog stožera. Kako mi vidimo ta testiranja - to je nešto što može doprinijeti brzoj trijaži zaraženih i zaraznih osoba. Kad govorimo o simptomatskim slučajevima, to može pomoći. Vidjet ćemo kako je to zamislio Zagreb pa ćemo razgovarati konkretnije, objasnio je ministar Božinović.

Komentirao je i antigenske testove.

- Ovo kako je zamislio Zagreb, to je usmjereno na slučajeve koji su simptomatski. To je najveća vrijednost brzih testova. Što se tiče ostalih, nismo sigurni da je to neki veliki doprinos, dodao je.

Božinović o ilegalnim partyjima: Djelovat će se vrlo strogo

Novinare je zanimalo i što se poduzima kad je riječ o kršenju mjera.

- Podnesene su 24 prekršajne prijave protiv pravnih osoba iz domene ugostiteljstva i naplaćeno više od 600.000 kuna kazne, rekao je Božinović dodajući da će se policija, Civilna zaštita i Državni inspektorat dodatno angažirati na spriječavanju ilegalnih okupljanja.

Pozvao je sve koji imaju informaciju da se bilo gdje održavaju ilegalni partyji da im to dojave.

- Da ne bismo kaznili sve ugostitelje, sve koji su se angažirali u primjeni epidemioloških mjera i uložili sredstva u poslovanje, pozivam sve građane i medije koji imaju informacije da se bilo što odvija izvan predviđenog radnog vremena ili na nekim ilegalnim lokacijama, da o tome obavijeste policiju ili Civilnu zaštitu ili Inspektorat. Tu ćemo djelovati vrlo strogo, naglasio je Božinović.

Beroš: Broj zaraženih i umrlih kod nas relativno visok, nismo zadovoljni

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da je broj zaraženih i umrlih kod nas relativno visok.

- No ako gledamo ukupnu brojku, Hrvatska je među sedam najboljih zemalja po broju zaraženih na milijun stanovnika. Austrija, Slovenija i Belgija znatno su lošije od nas, ustvrdio je Beroš dodajući kako time nisu zadovoljni.

- U razgovoru s ministrom Božinovićem poduzet ćemo akcije, ali ipak sve govori da je situacija stabilna, istaknuo je.

Beroš ističe da ako usporedimo naše mjere i mjere kod drugih - s blažim mjerama postižemo jednake, ako ne i bolje rezultate. Apelirao je na građane da pokažu dodatnu odgovornost kako se ne bi uvodile strože mjere.

Bubaš: Razmišljamo o brzom testiranju u nekim županijama

Dr. Bubaš je rekla kako se razmišlja da bi se u nekim županijama u kojima je visoka incidencija na zarazu provelo brzo antigensko testiranje, da se brzo izoliraju oni koji su zarazni, rekla je Bubaš dodajući da to ne bi sličilo na način na koji je to provela Slovačka.

- Nisu to masovna testiranja, nego ciljana testiranja, istaknula je.

Beroš je potvrdio da će brzi antigenski testovi biti besplatni. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je kako Europa želi napraviti brzu analizu.

- Nakon toga će, kad se sva iskustva analiziraju, ECDC dati svoje smjernice koje će Europske zemlje uzeti u obzir. Nije isto koga testirate antigenskim testovima. Treba se fokusirati na one koji su bolesni i one koji imaju indikacije, dodala je Markotić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!