12:32 / 12.10.2020.

Autor: T.D./Hina

Božinović: Nemoguće kontrolirati sve koji bi mogli nositi oružje

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Božinović je izjavio da su u posljednjih mjesec dana, od kada su ispred Vlade prosvjednici iskrcali lubenice, nadležne službe MUP-a napravile nekoliko verzija osiguranja Trga sv. Marka.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je nakon što je ispred sjedišta Vlade iz automatske puške ranjen policajac, da je nemoguće kontrolirati sve koji bi pod odjećom mogli skrivati oružje te da bi se najveći stupanj zaštite postigao samo ako se Trg sv. Marka zatvori.Božinović je izjavio da su u posljednjih mjesec dana, od kada su ispred Vlade prosvjednici iskrcali lubenice, nadležne službe MUP-a napravile nekoliko verzija osiguranja Trga sv. Marka.

- Kao što je i premijer kazao, puno je tu ograničenja. Ova i ovakve situacije, iako još ne znamo dovoljno detalja, moguće je u najvećoj mjeri zaštititi ako se ovaj trg apsolutno zatvori. To znači da ne samo vozila nego i pješaci mogu prolaziti samo s propusnicama, mogu se staviti rendgenske barijere, odnosno kontrolne točke, kao što imate u nekim gradovima, kao i tamo gdje su nekakvi spomenici ili mjesta vjerskog okupljanja, kazao je Božinović.

Podsjetio je i na odluku Ustavnog suda koji je ukinuo zabranu okupljanja na Markovu trgu.

- Sve su to mogućnosti, rekao je Božinović, dodajući da bi, ako se razina sigurnosti na Markovu trgu poveća na najveću razinu, to značilo da nema slobode kretanja.

Na pitanje smatra li da bi bilo bolje da se institucije premjeste s Markova trga, Božinović je kazao da bi sigurno bilo bolje da su institucije negdje drugdje, ali da to nije tako jednostavno učiniti. "Sabor ima tradiciju da je ovdje i nije tako jednostavno preseliti institucije."

Istaknuo je da su nadležne službe razradile nekoliko scenarija te da će vidjeti nakon ovog događaja što bi bilo optimalno. Kazao je da će se sigurnosne mjere početi primjenjivati kada se donese odluka o njima.

- Postoje tri različita elaborata, s tri različita seta mjera koje bi se mogle primijeniti na Trgu sv. Marka, međutim to nije nešto što možete napraviti od danas do sutra. U međuvremenu policija je pojačala nazočnost na trgu, kontrolu, prije svega prometa, rekao je Božinović.

Na pitanje kako čovjeka s automatskom puškom nije vidio nijedan policajac na putu do Banskih dvora, Božinović je kazao da je to hipotetsko pitanje.

- Ne znam je li on tu pušku imamo skrivenu, ispod jakne, u nekakvoj torbi, rekao je ministar dodajući da je nemoguća misija da se svakoga tko bi mogao biti odjeven tako da ispod nečega nosi oružje može kontrolirati u svakom trenutku.

- Čini se i činit će se sve što može, pojačat će se sigurnosne mjere, kako će one konkretno izgledati, o tome će donijeti odluku nadležne službe i bit ćete upoznati, zaključio je Božinović.

Na Trgu sv. Marka, gdje je s više hitaca iz kalašnjikova teško ranjen policajac, a napadač se potom na drugom mjestu ubio, nalaze se mnogobrojne policijske snage pa trgu, koji je jedno od povijesnih središta Zagreba, posjetitelji ne mogu pristupiti, a i nadlijetali su ga helikopteri.

U ulice oko Markova trga policajci puštaju samo stanare, dok je na mjestu nezapamćenog zločina počeo očevid koji bi trebao rasvijetliti pod kojim okolnostima je napadač u 31-godišnjeg policajca, prema tvrdnjama svjedoka, ispalio kratki rafal iz automatske puške.

Navodno je zapucao po zgradi Vlade i rafalom zahvatio policajca. Mediji navode da je počinitelj muškarac u 20-im godinama s područja Kutine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!