20:07 / 22.10.2019.

Autor: HRT

Božinović: Nezahvalno prognozirati kada će RH ući u schengenski prostor

-

-

Foto: - / -

Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u šengenski prostor, ocijenila je Europska komisija te pozvala Vijeće Europske unije da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola.
Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u šengenski prostor, ocijenila je Europska komisija te pozvala Vijeće Europske unije da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola. Sama ocjena Komisije o tehničkoj spremnosti nije dovoljna, ali je preduvjet da bi zemlje članice mogle donijeti političku odluku o primanju u šengenski prostor. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je za emisiju "Tema dana" da je RH posljednjih godinu-dvije dana govorila kako će stići ispuniti kriterije za ulazak u Schengenski prostor, u mandatu Junckerove Europske komisije.

Na konstataciju urednika i voditelja Branka Nađvinskog da je sada potrebno dobiti potporu svih država članica EU-a, Božinović je rekao "da će Hrvatska sigurno ući u schengenski prostor i da neće čekati ono što je zadesilo Rumunjsku i Bugarsku".

- One su kod ulaska u EU ušle u mehanizam verifikacije koji je praktički pratio njihov napredak, prije svega u području pravosuđa. Hrvatska je ušla bez toga mehanizma iako je bilo tih pokušaja da se Hrvatskoj to nametne kada smo ulazili u EU. Mi smo uspjeli dokazati da Hrvatska nije u toj kategoriji, rekao je.

Ministar je i napomenuo da bi Hrvatska voljela i da Bugarska i Rumunjska uđu u schengensku zonu. 

Govoreći o tome kada smatra da bi Hrvatska mogla ući u schengenski prostor, kazao je da je to nezahvalno licitirati, "ali polazimo od činjenica i sigurno je da je to nešto  što ćemo objasniti Europskoj uniji, odnosno da je ulazak RH u schengensku zonu u najboljem interesu svih članica Schengena".

Odgovarajući na pitanje koliko Slovenija može raditi problem Hrvatskoj, kazao je da ulaskom Hrvatske u schengenski prostor ondje dolazi država koja ima najdulju europsku granicu, a i država koja ima jednu od najjačih graničnih policija uopće  u Europi.

- Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor, neće se dogoditi da će "schengen" pasti, nego će se on revitalizirati i ojačati, rekao je Božinović. Govorio je i o migrantskoj krizi. Kazao je da brojni migranti s područja Bihaća u BiH  žele ići dalje. - Nisu oni tamo došli da bi tamo i ostali. Naravno da im je cilj proći hrvatsku granicu i ići dalje prema Sloveniji i u Europu. Naravno da hrvatska policija to neće dopustiti jer mi kontroliramo situaciju, rekao je.

Ministar Božinović je govorio i o koeficijentima hrvatskih policajaca, rezultatima HRejtinga o popularnosti političkih stranaka i  potpori aktualnoj predsjednici na predstojećim izborima za drugi mandat.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!