10:51 / 08.10.2020.

Autor: M.M./HRT

Božinović: Nisu isključene posebne mjere po kvartovima

Arhiva (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Arhiva (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Zagreb je oborio rekord sa 126 novozaraženih . U tijeku je sastanak Zagrebačkog i Nacionalnog stožera.
Nakon što je u Hrvatskoj danas zabilježen rekrodan broj oboljelih, doznaje se da ni u Zagrebu situacija nije dobra - čak 126 pozitivnih među 1386 testiranih osoba u posljednja 24 sata. U Zagrebu je stoga održan sastanak lokalnog stožera s Nacionalnim stožerom civilne zaštite.

-
Rekordni su brojevi i u Europi i u Hrvatskoj. Poduzimamo sve kako bi se čim prije organizacijski prilagodili izazovima za koje očekujemo da su pred nama. Civilna zaštita Grada Zagreba nam je od izuzetnog značaja. Razgovarali smo o mjerama koje bi se mogle poduzimati, vezano za nacionalnu razinu, ali i o mjerama koje će područni uredi i gradske četvrti predlagati Nacionalnom stožeru, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, nakon sastanka. Najavio je daljnje sastanke s lokalnim stožerima.Nastavljamo s radom, sutra će biti sastanak gradskog stožera s vijećima gradskih četvrti, vezano prije svega za organizaciju prijevoza u dane Svih svetih. Do kraja tjedna bit će još jedan redovni sastanak gradskog stožera s predstavnicima vijeća gradskih četvrti. Mi ćemo se u sljedećem razdoblju, za tjedan ili dva ponovno sastati kako bismo procijenili situaciju u gradu i razgovarali o mjerama koje možemo donositi, dodao je.

Nisu isključene mjere po kvartovima

Novinari su Božinovića pitali jesu li moguće mjere po kvartovima. Nije decidirano najavio takve mjere, ali je poručio da će se "ukoliko je žarište u nekom dijelu Zagreba - donositi mjere usmjerene lokalno". Mjere će se prilagođavati trenutačnoj situaciji, i učinit će se sve da se izbjegne ponavljanje "lockdowna", rekao je.

- Koronavirus - najnovije informacije   

Zbog nepridržavanja epidemioloških mjera, apel javnosti poslao je Zagrebački stožer na konferenciji za novinare

- Primijetili smo da se u javnom prijevozu ne koriste maske, također, ako uđete u bilo koji trgovački centar vidjet ćete da se ljudi šeću bez maske. Apeliram na držanje propisanih mjera. Zbog onih koji se ne pridržavaju, imamo ovakav porast aktivnih slučajeva. Nek razmisle malo, jer mogu zaraziti one koji se paze, očeve, majke, bake, djedove koji mogu završiti tragično, poručio je na konferenciji za noviare ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.Šostar je rekao i da za sada nemaju detektirano ni jedno veliko žarište. Izvijestio je i da je 37 oboljelih osoba s negativnom epidemiološkom anamnezom, 63 su raniji kontakti, dva su uvoza. Dvoje je novooboljelih s vjerskog okupljanja s kojeg je sada ukupno šest novooboljelih. Kod osam novooboljelih je moguća izloženost na obiteljskim svečanostima, kao što su krizme, svadbe, izleti i tako dalje. 

Karantena u 'Gradu mladih' za studente

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je da su jučer pripremili dio paviljona u Pionirskom gradu u Dubravi, kao karantenu za studente. Rekao je da je već sedam studenata pripremljeno za tamo, a potrebe će vjerojatno biti i veće. Jeleč je rekao i kako se povećava broj bolesnika koji dolaze u Covid ambulante domova zdravlja te je jučer u domovima zdravlja bilo njih 358. Uzeto je 307 uzoraka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!