17:56 / 21.09.2018.

Autor: I.M./Hina

Božinović o istragama: Rezultati se već vide

-

-

Foto: - / -

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u Čakovcu da je policija ta koja provodi sve što treba vezano za sva kaznena djela, pa i ratne zločine, a u svom je radu potpuno neovisna.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u Čakovcu da je policija ta koja provodi sve što treba vezano uz sva kaznena djela, pa i ratne zločine, a u svom je radu potpuno neovisna.

Dio ravnateljstva policije pokreće postupke i radi svoj posao u skladu sa zakonom, naglasio je ministar. Na novinarsko pitanje hoće li se i on poput ravnatelja policije sastati s predstavnicima udruga koji planiraju prosvjed u Vukovaru rekao je da se već sastao s gradonačelnikom Penavom.

U sklopu Ravnateljstva policije već smo prošle godine uočili nezadovoljstvo procesuiranjem ratnih zločina, posebno s Ovčare, i zato je glavni ravnatelj donio odluku o osnivanju posebne radne skupine koja je do sada podignula dvije kaznene prijave, izjavio je Božinović tijekom posjeta Sajmu prevencije i sigurnosti koji je organizirala Policijska uprava međimurska. Komentirao je i aktualnu problematiku vezanu uz romsku nacionalnu manjinu u Međimurju, poručivši kako će MUP napraviti sve, ali problem je mnogo širi jer samo policija nije rješenje, već dio rješenja.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje o stanju sigurnosti na području Međimurske županije, rekavši kako se već prošle godine upoznao s problemom kriminaliteta među romskom zajednicom. Ne trebamo i ne smijemo generalizirati stvari. Točno je da osjećaj sigurnosti nije na razini kojoj bi trebao biti i MUP će  provesti određene mjere da se situacija sanira, naglasio je Božinović.

Istaknuo je i da će biti provedene i organizacijske promjene na razini PU međimurske. Najavio je veću pristunost policije, pa će tako više kontakt-policajca biti poslano na kritične točke u Međimurje.

Ipak, rekao je kako je riječ o širem problemu u koji se trebaju uključiti i drugi, prije svega Županija i Vijeće romske nacionalne manjine kako bi se postigla sinergija više resora. Smatram da je glavni problem to što velik broj djece u romskim naseljima ne završava školu i onda ih mali korak dijeli od bavljenja kriminalom, rekao je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!