15:06 / 12.05.2020.

Autor: B.A./Hina

Božinović: O izborima odlučuje politika

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

To nije pitanje o kojem možemo sada razgovarati, rekao je Božinović
Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u utorak kako o izborima odlučuje politika, a Stožer i Hrvatski zavod za javno zdravstvo dat će svoje stručno mišljenje onda kad budu pitani o održavanju izbora.

Epidemija koronavirusa - najnovije vijesti

-
O izborima odlučuje politika. Državno izborno povjerenstvo je zaduženo za organizaciju izbora, a što se tiče stožera i HZJZ-a, dat će svoje stručno mišljenje kad budu pitani. To nije pitanje o kojem možemo sada razgovarati. Izbori nisu raspisani, Sabor nije raspušten, a DIP se nije javio da traži mišljenje. To je sve što ćemo sada reći, rekao je Božinović.

Na upit razmišlja li se o održavanju izbora u subotu, s obzirom na to da je nedjelja predviđena za dezinfekciju prostora, Božinović se zahvalio novinarima što ''misle na zdravlje i dobrobit hrvatskih građana''.   

Ministar je precizirao da je policija utvrdila kršenje epidemioloških mjera samoizolacije kod 1920 osoba, o čemu će biti obaviješten Državni inspektorat.

- To je samoizolacija koju propisuje HZJZ, odnosno epidemiološka struka nakon što ide tragom kontakata osobe koja je pozitivna na COVID-19, kazao je Božinović. Dodao je da su samoizolacije na graničnim prijelazima uvedene kao preventivna mjera.

Božinović je izvijestio da će Europska komisija u srijedu objaviti odluke o prelasku unutarnjih i vanjskih granica Europske unije i mogućnostima aktiviranja turizma. U tom kontekstu će se razgovarati na koji način će pojedine države i regije svojim internim sporazumima regulirati prijelaz granice kroz faze, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!