Božinović o kaznama za ustašku zastavu: Istraživanje se nastavlja

15.09.2023.

15:53

Autor: Hina/HRT

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak, komentirajući navijače koji su unijeli ustašku zastavu na stadion Rujevica u Rijeci tijekom utakmice Hrvatske i Latvije, da su izgrednicima izrečene zatvorske i novčane kazne, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.

- To je rezultat promptne i učinkovite akcije. Znam da se radi na prijavi koja je možda već podnesena za još jednog počinitelja, rekao je Božinović u Slunju nakon obilaska policijskih službenika koji čuvaju granicu.


Dodao je da kriminalističko istraživanje traje kako bi se rasvijetlile sve okolnosti vezane za slučaj.


Hrvatski nogometni savez (HNS) prije u petak izvijestio je da je Općinski sud u Rijeci izrekao prvookrivljenom D. C. novčanu kaznu u iznosu od 1300 eura, a drugookrivljenom D. S. kaznu zatvora u trajanju od 20 dana.


Usto, obojici je određena zaštitna mjera prisustvovanja na svim sportskim natjecanjima u kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija na području RH s obvezom javljanja u policijsku postaju u trajanju od dvije godine, kao i na odlaske u inozemstvo na utakmice hrvatske reprezentacije uz obvezu predavanja putne isprave i javljanja u policijsku postaju, također u trajanju od dvije godine.


Upitan jesu li izrečene kazne primjerene, Božinović je odgovorio da MUP sustavno prati učinak pojedinih propisa, osobito vezano za sudsku praksu.


- Što se tiče kaznenih djela vezanih za navijače, zatražio sam od Uprave kriminalističke policije analizu da vidimo što je zapravo praksa i kakve su presude kako bi znali trebamo li nešto u svom radu poboljšati ili promijeniti, kaže Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!