12:00 / 17.03.2021.

Autor: M.M./HRT

Božinović: O mjerama treba razmišljati na županijskoj razini

Ministar Davor Božinović

Ministar Davor Božinović

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

S obzirom da se bliži termin za nove odluke, ministar unutarnjih poslova te načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da se situacija prati iz dana u dan.

- Posljednjih dana dolazi do ubrzanog širenja virusa u nekim dijelovima Hrvatske, što opravdava da bi o mjerama trebalo razmišljati na županijskoj razini. Imamo županije koje su u zelenom, ali i nekoliko županija koje su crvenoj pa i u tamnocrvenoj zoni. Opravdano je te mjere kreirati na županijskoj razini, rekao je, te dodao da to ne znači da se situacija ne treba pratiti na razini cijele Hrvatske.

Dodao je i da imamo režim mjera koje su ozbiljne i koje su među najmanje restriktivnima u EU-u.

- Taj režim ćemo održati samo ako svatko za sebe preuzme odgovornost. To ne znači da bilo tko bježi od odgovornosti, ali ako netko misli da će izbjegavanjem onoga što je propisano prevariti Stožer, veoma je u krivu jer time pridonosi lošijoj epidemiološkoj situaciji. Važno je one elementarne epidemiološke mjere primjenjivati svaki dan, rekao je Božinović.

Istaknuo je i kako se razmišlja o mjerama u Primorsko-goranskoj županiji, te da će Istarska županija danas vjerojatno promijeniti režim koji postoji u osnovnim i srednjim školama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!