12:49 / 02.06.2019.

Autor: HRT

Božinović o sigurnosnoj situaciji u Međimurju

0206/medjimurje_bozinovic.mp4

0206/medjimurje_bozinovic.mp4

Foto: - / -

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovorio je na novinarsko pitanje o sigurnosnoj situaciji u Međimurju.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovorio je na novinarsko pitanje o sigurnosnoj situaciji u Međimurju zbog čega se jučer prosvjedovalo u Čakovcu. Oko tisuću prosvjednika zatražilo je od državnih institucija da ih zaštite od nekih pripadnika romske manjine koji se bave kriminalom.

- Za prosvjed "Želim normalan život" Kajtazi tvrdi da je protiv Roma 

Božinović kaže da je na početku svog mandata odredio policijskog dužnosnika za kontakt s romskom zajednicom te da će u svakom problematičnom naselju uskoro biti raspoređen kontakt-policajac.

- Problem je širi od problema vezanog za rad policije. Mislim da je temeljni problem kako integrirati, pogotovo mladu populaciju. Stvara se potencijal koji ih, nažalost odvede s onu stranu zakona - rekao je Božinović.

Najavio je povećan broj policajaca na svim potrebnim linijama rada - 17 novih policijskih službenika, kontakt policajce i zadržavanje interventne policije u Međimurju te je istaknuo da je temeljni problem integracija romske populacije. Istaknuo je i da policijski službenici odlaze u škole i u romskim zajednicama provode razne vrste edukacije i preventivnih programa, ali da to nije dovoljno jer je, kako kaže,  potreban angažman svih relevantnih institucija, uključujući i lokalnu zajednicu. Bez sinergijskog djelovanja ne mogu se očekivati potrebni pomaci, dodaje.

- Prema našim podacima, od oko 300 romske djece svega njih stotinjak završi osnovnu školu. Trogodišnju srednju školu završi njih 38, a četverogodišnju svega četiri učenika. Moramo se baviti uzrocima i samo tako, kroz školski sustav i sustav službi na razini županije i svih uključenih ministarstva, možemo očekivati rezultate, poručio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!