Božinović: Obrana demokracije za male je države pitanje njihove opstojnosti

01.10.2022.

20:29

Autor: Hina/HRT/V.G.

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: Lola Vejzovic Sremec / Reuters

Obrana demokracije, pogotovo za male države, je pitanje njihove opstojnosti, poručio je u subotu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ističući kako se angažman EU-a i NATO-a, posebno u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, svodi upravo na zaštitu demokracije.

Božinović je na zagrebačkom Jarunu, gdje je svečano obilježen Dan policije,novinarima odgovarao i na pitanja vezana uz sinoćnji prosvjed Radničke fronte ispred središnjice te stranke na Trgu žrtava fašizma, a koji je u jednom trenutku prekinuo HDZ-ov zastupnik Mario Kapulica koji se sa zastavom Ukrajine usprotivio tome što RF u Saboru jedini nije podržao deklaraciju s osudom ruske agresije na tu državu.

Istaknuo je da je njegov spomenuti stranački kolega na taj prosvjed došao i zbog toga što se u isto vrijeme u središtu Moskve održavao skup potpore autokratskom ruskom režimu koji je izvršio agresiju i na kojemu se slavila činjenica da je prisilno anektiran dio teritorija suverene zemlje.

Naglasio je kako u ovoj državi postoje političke snage ili stranke koje nisu podržale navedenu saborsku deklaraciju i ne podupiru osudu agresije na Ukrajinu, kojoj Hrvatska pomaže "na sve moguće načine", i politički i financijski i materijalno te zbrinjavanjem izbjeglica.

Nismo u fazi ulaska Ukrajine u NATO


Upitan smatra li da bi ulazak Ukrajine u NATO predstavljao opasnost u ovo vrijeme, Božinović je rekao kako se u taj vojni savez ne ulazi tako da se samo izrazi želja, već mora postojati jednoglasna odluka svih članica te ispune potrebni kriteriji, "tako da mislim da nismo u toj fazi".

Na pitanje znači li to da u ovom trenutku nema šanse za ukrajinski ulazak u NATO, odgovorio je: "Pa ja ne bih bio optimist u smislu da je to u kratkom vremenu uopće moguće".

Naglasio je kako je angažman i članica EU-a i NATO-a na zaštiti demokracije, s obzirom da jedan autokratski režim želi zauzeti teritorij druge zemlje ili drugih zemalja, čemu se demokratski svijet protivi na način da pomaže one koji su žrtve takvih napada.

- Zbog toga je EU puno jedinstvenija nego što je netko mislio, jer iako države u demokraciji legitimno govore i izražavaju svoje različite stavove, to što ih spaja je demokracija. To ne može razumjeti samo autokratski režim. Hrvatska je neovisna država i stvorila je svoju neovisnost u trenutku kada je postala demokracija i u trenutku kada se stvorio demokratski kompleks na europskom kontinentu. Dakle, obrana demokracije, pogotovo za manje države, je pitanje njihove opstojnosti, zaključio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!