Božinović: Od sutra nova odluka o prelasku granice, nema nekontroliranog ulaska u RH

30.06.2021.

12:43

Autor: M.M./HRT

Ministar Davor Božinović

Ministar Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon užeg kabineta Vlade rekao je da su donijeli novu odluku o prijelazu granice, koja stupa na snagu od sutra, 1. srpnja, a vrijedit će do 15. srpnja.

- Od 1. srpnja na razini Europske unije na snagu stupa primjena EU digitalnih covid potvrda. Naša odluka je s tim usko povezana jer će svi građani EU-a koji imaju potvrdu moći bez ikakvih ograničenja ući u RH, rekao je Božinović, dodavši kako je za očekivati da ju neće imati svi, te će njih pustiti kao i do sad uz predočenje potvrde o cijepljenju, preboljenju ili nedavnom testiranju (brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata).

- Osobe koje dolaze iz smjera trećih zemalja, a nalaze se na listi tzv. aneks prvi preporuka vijeća, one više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u RH, ali moraju predočiti jedan od tri dokaza, dodao je. 

Istaknuo je i da će HZJZ na svojim internetskim stranicama redovito objavljivati popis zemalja na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere.

- Mi sa svim ovim odlukama želimo najviše što je moguće kontrolirati epidemiološku situaciju, a granica u tome ima veliku ulogu u vrijeme sezone. Također, s ovom odlukom šaljemo jasnu poruku da nema nekontroliranog ulaska u RH, naglasio je ministar Božinović.

Dodao je i da je novost što će sva testna mjesta, ali i HZZO, od 2.7. izdavati i covid digitalne potvrde.

- Više nitko ne može reći da je to neki problem, istaknuo je. 

- Svi ćemo se riješiti ili na neki način pojednostaviti ove muke ako se cijepimo, jer to je jedini izlaz, zaključio je ministar Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!