Božinović odbacio tezu o manipulaciji snimkama sa sukoba u Desincu

12:47 / 15.06.2022.

Autor: B.A./HRT

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je u Splitu odbacio tezu da policija manipulira snimkama s prošlomjesečnog sukoba navijača Hajduka i policije na autocesti.

Božinović je u Splitu održao bilateralni sastanak sa slovačkim ministrom unutarnjih poslova Romanom Mikulecom, nakon kojeg su se ministri susreli s policijskim službenicima iz Slovačke koji sudjeluju u projektu Sigurna turistička destinacija na području PU splitsko-dalmatinske.


Odgovarajući nakon zajedničke izjave na pitanje o sumnjama javnosti da policija manipulira snimkama sa sukoba u Desincu, Božinović je rekao da nikako ne može podržati niti vjerovati u tu tezu.


- One snimke koje su izašle vani su vani. Što se tiče ostalih snimaka, one su sad dio dokaznog postupka, rekao je Božinović, dodajući da po njegovim informacijama to kriminalističko istraživanje nije još završeno.


- Činjenica je da je u tome incidentu ozlijeđeno 20 policajaca. I to policajaca koji su tamo bili kako bi osigurali prepratu navijača iz Zagreba u Split. Nije policija, a to je poznato svima, zaustavila promet na autocesti, nije blokirala promet na autocesti niti su policajci izašli iz vozila i napali ne znam koga. Dogodilo se upravo suprotno, rekao je Božinović.

Ustvrdio je da su policijski službenici bili bez ikakvog povoda napadnuti od strane pojedinaca te da su u samoobrani koristili sva zakonom predviđena sredstva tjelesne snage, od policijskih rekvizita do vatrenog oružja kad su osjetili da im je život ugrožen.

Rekao je i da je napravljena interna istraga te da je izvješće o tome dostavljeno Državnom odvjetništvu.

Na razgovoru s predsjednikom UEFA-e


Božinović je između ostalog rekao da je inicirao dijalog između policije, HNS, klubova i navijača.


- Prilično sam uvjeren da je svima u interesu da se nađe jedno rješenje u kojem će navijači i dalje biti navijači, rekao je ministar.


- Što se tiče pojedinaca koji se ponašaju na način koji nije doličan ili je protivan pravnim propisima, za to će se uvijek morati, a i naći će se rješenje, dodao je.


Božinović je rekao da je prekjučer bio na razgovoru s predsjednikom UEFA-e kako bi dobio osjećaj o tome kojim putem razmišljanjem ide i europska federacija.


- Dogovoreno je da ćemo zajedno, i savez i klubovi i navijači, ja u to vjerujem, zajedno s policijom potpisati jednu vrstu protokola, rekao je.


Svi mi koji smo involvirani u organizaciju nogometnih utakmica moramo učiniti sve da se nogomet vrati onima koji stvarno uživaju u njemu, poručio je Božinović.

O splitskom skandalu

Na novinarsko pitanje o takozvanom seks skandalu suradnika bivšeg splitskog gradonačelnika Ivice Puljka, Božinović je rekao da kao ministar ne može govoriti što je fokus izvida niti zna na čemu policija radi.


Govoreći kao političar, rekao je da su svi involvirani zapravo potvrdili istinitost barem njihove strane komunikacije.


- Mogu reći da je očito da im treba nešto vremena da zapravo razumiju neprihvatljivost takve vrste komunikacije. Da su razumjeli, vjerojatno ne bi ušli u nju. Ja se nadam da će oni to shvatiti, bolje prije nego kasnije za sve kako bi lišili sve nas i javnost da se bavimo takvim temama, rekao je Božinović. 

Mikulec: Očekujemo da će ogroman broj Slovaka putovati u Hrvatsku

Za vrijeme turističke sezone već se tradicionalno na našim ulicama mogu vidjeti policajci iz drugih europskih zemalja, a u Istru je stiglo prvih četvero iz Slovačke. Do kraja sezone očekuje se dolazak još policajaca iz 10 europskih zemalja. 

Slovački ministar Mikulec u zajedničkoj je izjavi nakon sastanka rekao da je turistička sezona važna za Slovake koji nakon dvije godine pandemije žele posjetiti Hrvatsku.


- Očekujemo da će ogroman broj Slovaka putovati u Hrvatsku, dodao je.


Mikulec je također izrazio zadovoljstvo suradnjom između policijskih snaga.

- Naši kolege policajci brinut će se za svoje sunarodnjake u rješavanju njihovih problema, istodobno će biti na usluzi i drugim turistima. Pohvaljujem suradnju dviju zemalja, nadam se da će se nastaviti i u budućnosti, rekao je.


Božinović je rekao da ove godine možemo očekivati povećani broj turista iz Slovačke, ali i Češke, Poljske, kao i ostalih emitivnih tržišta. Naveo je da se ove godine očekuje i više od stotinu stranih policajaca iz više od 20 zemalja.


- To nisu veliki brojevi, ukupno će biti osam slovačkih policijskih službenika u Hrvatskoj ovo ljeto. Međutim, oni itekako dobro dođu i našim policijskim službenicima, kad je u pitanju komunikacija s turistima iz njihovih zemalja, ali je također - to iskustvo govori - turistima iz tih zemalja drago kad vide svoje policijske službenike ovdje u Hrvatskoj, rekao je Božinović.


Jedna od tema bila je ulazak Hrvatske u Schengen. Božinović je rekao da je Slovačka jedna od zemalja koje su od samog početka procesa pregovora razumjele da članstvo Hrvatske u Schengenu pridonosi cijeloj Europskoj uniji.


- Dvije prijateljske nacije, dvije prijateljske vlade. Naša suradnja je nešto što nas ispunjava vrlo dobrim emocijama, rekao je također Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!