20:01 / 16.03.2020.

Autor: HRT/IMS/Dnevnik

Božinović: Odluke o svim mjerama na razini države

-

-

Foto: - / -

O mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa od srijede će se odlučivati na razini države. Te mjere slijedit će županijski stožeri civilne zaštite.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da će se o budućim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa odlučivati na razini države, a da će te mjere slijediti županijski stožeri civilne zaštite.

- Prije nekoliko tjedna smo zaključili da treba ići u tom smjeru. Sad je očito sazrio i politički trenutak. Radi se samo o tome da se odluke moraju donositi na razini države, da one moraju biti brze i to je najbolji način da one čim prije zažive i da svi kojih se to tiče ih odmah počnu primjenjivati. Sve je od prvog dana komunicirano sukladno postojećim zakonima, međutim u posljednje vrijeme imamo činjenice da su određene lokalne sredine donosile odluke za sebe, kazao je Božinović, predsjednik Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Dodao je kako za tim nema potrebe te da će nova pravila biti "prva točka zasjedanja Hrvatskog sabora". Na pitanje može li se u narednom razdoblju očekivati zatvaranje kafića i frizerskih salona Božinović je rekao da iza tih odluka stoji ponajviše epidemiološka struka. Kazao je da će odluke ovisiti o "ukupnoj epidemiološkoj situaciji", uz uvažavanje svih lokalnih specifičnosti.

SDP i Most protiv namjere da Vlada donosi odluke sa zakonskom snagom

Nove mjere koje će se sutra naći pred Vladom premijer Andrej Plenković predstavio je predsjednicima klubova zastupnika. Oporba je prilično suzdržana, reagirat će, kažu kad se mjere budu našle pred saborskim klupama. Koplja se lome oko prijedloga suspenzije rada Sabora, tj. da Vlada donosi odluke sa zakonskom snagom. Tome su se najoštrije usprotivili predstavnici SDP-a i Mosta.- Prijedlog je bio da se donese poseban zakon koji bi Vladi omogućio da donosi odluke (uredbe) sa snagom zakona i oporba se s tim ne slaže, rekao je Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja. Naglasio je kako smatra da za to nema nikakve potrebe, da još nisu još stvoreni uvjeti za to. Grmoja tvrdi da su u Vladi na kraju prihvatili argumente oporbe da Sabor treba nastaviti s radom isto kao što radi i Vlada. Prenosi kako se oporba suglasila da se donese zakon koji će definirati ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite, kako se više ne bi događalo da pojedini stožeri, primjerice u Zagrebu, donose određene preporuke.

SDP-ov Arsen Bauk rekao je kako je jasno što se događa ako se Sabor ne može sastajati - u tom slučaju "na scenu stupa članak 101. Ustava i zakone te vrste donosi predsjednik Republike". "Ako do toga dođe, neka to Ustavni sud utvrdi i onda, umjesto na drugu stranu Markova trga, neka Vlada zakone šalje na Pantovčak, rekao je Bauk. Marin Škibola prenosi kako je na sastanku u Vladi inzistirao da se stane s deložacijama dok traje opasnost od pandemije jer je, kaže, bilo slučajeva da se s njima krenulo kod ljudi koji u samoizolaciji. Premijer je odgovorio potvrdno, kazao da će se stati sa takvom praksom u ovom periodu, kazao je Škibola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!