13:49 / 02.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Božinović: Oko 11. svibnja razmatranje sustava e-propusnica

-

-

Foto: - / -

Razmotrit će se mogućnosti kretanja bez propusnica.
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu da će se oko 11. svibnja razmotriti sustav e-propusnica kako bi se izvidjele mogućnosti kretanja bez njih.To će ovisiti o epidemilološkoj situaciji jer ćemo do tada imati mjerljive učinike dotad poduzetih mjera, rekao je Božinović novinarima nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem te čelnicima osječko-baranjskog i vukovarsko-srijemskog Stožera civilne zaštite.

Podsjetio je kako su e-propusnice omogućile smanjivanje pokretljivosti stanovništva, koje je prepoznato kao jedan od faktora najbržeg širenja koronavirusa.

Istaknuo je da je izdano više od 1,8 milijuna e-propusnica te da su svi koji su imali poslovni, zdravstveni ili humanitarni razlog mogli doći do njih i putovati kamo su trebali.

Na upit novinara o putovanju u inozemstvo, rekao je da je Hrvatska u stalnoj komunikaciji sa svim članicama EU-a i da je "sigurno je da ćemo idućih tjedan-dva imati neku novu situaciju, barem kada su u pitanju razrađeni modeli prelaska granice, što ne znači da će se će one tada i otvoriti".

- Moramo biti oprezni, a s druge strane, život ne može stati. EU je jedinstveno tržište koje funkcionira na način otvorenih granica za promet ljudi, robe i usluga, rekao je Božinović i dodao da se radi na protokolima kojima će se omogućiti da gospodarstvo funkcionira, a da se spriječi šteta za zdravlje bilo koga u Europi.

Istaknuo je kako sadašnja epidemiološka situacija dopušta fazu popuštanja nekih mjera.

- Cilj nam je da se što više ekonomskih, gospodarskih i društvenih aktivnosti počinje iznova aktivirati, ali ne na način da se sve odjednom otvori jer smo onda u riziku da se epidemija ponovno počne širiti, možda i s eksponencijalnim rastom, upozorio je Božinović.

Smatra kako je u Hrvatskoj ustanovljen "balans mjera koje jesu restirkitvne", ali kako su neke zemlje možda u početku potcijenile epidemiju, pa su morale pribjegavati znatno restiriktivnijim mjerama, od uvođenja policijskog sata do zabrane napuštanja stanova i vrlo ograničenog kretanja.

Ocijenio je da sustav civlne zaštite u Osječko-baranjskoj županiji funkcionira vrlo profesionalno, uvježbano i usklađeno, a posebno ga, kaže, raduje što su građani pokazali visok stupanj discipline i svjesnosti.

Župan Ivan Anušić ocijenio je kako je situacija u dvije najveće istočne županije zadovoljavajuća, da obje županije imaju blagi rast zaraženih, što je pod kontrolom, i da je definitvno zaustavljena ekspanzija virusa.

- Ne želimo kod nas vidjeti situaciju poput one u Italiji i Španjoskoj. I dalje se držimo pravila, mjera i naputaka. Nadamo se daljnjem popuštanju mjera, što će omogućiti kvalitetniji život i funkcioniranje gospodarstva, kako bi držali balans između gospodarstva te zdravlja i sigurnosti ljudi, istaknuo je župan Anušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!