12:35 / 30.09.2021.

Autor: M.M./HRT

Božinović: Osam novih odluka na nacionalnoj razini

Ministar Davor Božinović

Ministar Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je da je Nacionalni stožer civilne zaštite od zadnje sjednice Vlade donio osam novih odluka na nacionalnoj razini.

Od 4. listopada na snagu stupaju tri odluke kojima je propisana obaveza COVID potvrde ili testiranja na koronavirus za zaposlenike u zdravstvenom sustavu, kod prijava pacijenata te kod zaposlenih u socijalnoj skrbi.

Prilikom dolaska na posao zaposlenici i pacijenti moraju predočiti potvrdu ili dokaz ovlaštenoj osobi poslodavca. Odgovarajući drugi dokaz mogu predočiti svi koji iz opravdanog razloga ne mogu dobiti EU digitalnu COVID potvrdu, a u odlukama je navedeno i kojim se dokazima dokazuje svaki od takvih slučajeva.

U donošenju odluke o prijmu pacijenta vodilo se računa da se nikome ne onemogući zaštita, pa tako u iznimnim slučajevima digitalnu potvrdu pacijenti ne moraju predočiti kada su hitni zbog sumnje u COVID-19 ili potvrđene bolesti te prilikom posjeta liječniku primarne zdravstvene zaštite.

S preostalih pet odluka od 15. listopada produljuju se epidemiološke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenje zaštitnih maski, rad trgovina, javni prijevoz te privremenu zabranu i ograničavanja prelaska granice, s tim da se kod odluke o granicama produljuje rok važenja cijepljenja i preboljenja s 270 na 365 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!