18:10 / 17.09.2021.

Autor: P.F./Hina

Božinović otkrio spomenik za varaždinske policajce

Otvorenje Spomen obiljezja poginulim i nestalim policajcima u Domovinskom ratu

Otvorenje Spomen obiljezja poginulim i nestalim policajcima u Domovinskom ratu

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Na svečanom otkrivanju spomen-obilježja za 37 policajaca varaždinske Policijske uprave koji su poginuli i nestali u Domovinskom ratu ministar Davor Božinović istaknuo je da su varaždinski dragovoljci i policajci bili na svim ratištima, a zlatnim su slovima upisani i u obrani Vukovara.

Načelnik varaždinske Policijske uprave Predrag Benčić podsjetio je da je u obrani Vukovara sudjelovao 1121 policijski službenik s varaždinskog i međimurskog područja, a u posljednjem odlasku u Vukovar 185 policajaca.

Od njih 185 - 21 policijski službenik je poginuo u Vukovaru. Za domovinu je ukupno položeno 37 života. Danas smo im otkrili spomenik kao mjesto vječnog pijeteta i sjećanja na te naše drage kolege koji su dali svoje živote za Hrvatsku, rekao je Benčić.

Predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije Roda iz Varaždina Dražen Vitez zahvalio je na pomoći u izgradnji spomen-obilježja varaždinskoj Policijskoj upravi te Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ministarstvu unutarnjih poslova.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je na svečanosti da su varaždinski policajci zaslužili takav spomenik i priznanje zajednice iz koje su potekli.

Nadaleko je poznato koliko je ovaj kraj, ondašnja Policijska uprava Varaždin, koja je obuhvaćala i današnju Policijsku upravu međimursku, dao u obrani Hrvatske, rekao je Božinović.

Istaknuo je da su varaždinski dragovoljci i policajci bili na svim ratištima, a zlatnim će slovima ostati upisan njihov doprinos u obrani grada heroja Vukovara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!